Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: SLAM Questions - Some Strange Readings?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016
    Location
    Lynchburg, VA
    Posts
    43

    Angry SLAM Questions - Some Strange Readings?

    About three days ago, I discovered my pool had turned minty green and there was some visible algae on my steps. I thought it was strange that I had algae, because the FC level never went below the minimum of 2 ppm for my CYA level of 30. I think the issue was that I left the pump off for two days due to some problems with an air leak, and we had a lot of rain during that time.

    What I found really unusual though was that even with visible algae, my CC level has been at 0 or below .5 ppm the entire time, including when the algae bloom started. I also passed an OCLT the first night of my SLAM.

    I have been SLAMing my pool for three days now with no real results. The color seems to have lightened somewhat, but there's no end in sight. I have been brushing once per day and have left the pump on 24/7. I was hoping to close my pool this weekend, but I'd like to get the algae clear first. However, falling leaves (and worse, hundreds of acorns) are starting to be a real pain in the butt.

    So is there anything I'm missing? Is it unusual to have algae this long with no readable CC? Should I close the pool with some algae and deal with it in the Spring or be patient and keep SLAMing until that algae is completely clear?

    Latest test results:
    FC = 14
    CC = 0
    CYA = 30
    PH = 7.5 (from before SLAM)
    TA = 70
    CH =260
    12250 gallons | IG | Vinyl liner | Sand Filter | Emerson 1081 Pump EUST1102 | Pool built more than eight years ago | Taylor K-2006 test kit | SharkVac automatic pool cleaner

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    8,718

    Re: SLAM Questions - Some Strange Readings?

    I've never had a CC reading with algae.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Hope Mills, NC
    Posts
    465

    Re: SLAM Questions - Some Strange Readings?

    Keep going.
    16 x 32 17500 gallons
    Vinyl in-ground
    Hayward 250# Sand Filter
    1 HP Pump
    Hayward SWG

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2016
    Location
    Lynchburg, VA
    Posts
    43

    Re: SLAM Questions - Some Strange Readings?

    Thank you both. It's good to hear others didn't have CC with algae. I was worried there may have been a filtration problem. This is my first summer with a pool so i wasn't sure. I think I was spoiled too because when I did a SLAM at the beginning of the summer the algae cleared up on one night.

    I'll keep going and plan to close next weekend. In truth it's probably still too warm to close anyway.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Northern IL
    Posts
    4,617

    Re: SLAM Questions - Some Strange Readings?

    I agree. It is too early to close in Lynchburg. Continue on! Best wishes, and enjoy brushing...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •