Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Pump not working.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Lesage, WV
    Posts
    14

    Pump not working.

    First time pool owner.

    I have a polygroup Summer's wave easy set up 18X4 pool.

    The pump recently stated making some vey strange noises and it's not sucking any more. We change the filter regularly any suggestions would be greatly appreciated

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad YippeeSkippy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    'burbs of Augusta, Georgia
    Posts
    6,482

    Re: Pump not working.

    I would suggest unplugging it (for safety) and opening it up to check if anything is stuck in the impeller.

    While its not working keep adding bleach and brushing your pool to keep it from going wonky.
    My Amazon Smile for November12K Fiberglass IG, Infinity 4000 automatic cover, SWCG, Hayward Sand Filter, Hayward 1.5 Pump, Doheny Discovery Robot, Savi Melody LED pool lights, outdoor speakers and other assorted doo-dads. Sundance Altamar Hot Tub.
    Our pool build--> Our Pool Solved Our Sloping Yard Skippy's Cheap Pool Cooler -->Skippy's New Fountain

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Santa Ana, CA
    Posts
    523

    Re: Pump not working.

    Quote Originally Posted by Mrsdion View Post
    First time pool owner.

    I have a polygroup Summer's wave easy set up 18X4 pool.

    The pump recently stated making some vey strange noises and it's not sucking any more. We change the filter regularly any suggestions would be greatly appreciated
    Is water level in the pool normal and not too low? Level too low leads to no water in pump basket. Just checking ...
    44k plaster pool, Pentair 011018 pump, DE6020 filter, LED lights, K2006 test kit

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Lesage, WV
    Posts
    14

    Re: Pump not working.

    It's a few inches below the full line. We checked the pump. Can't figure out what's causing it. Don't see anything it runs its just not sucking

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Florida
    Posts
    29

    Re: Pump not working.

    Add water to the trap with the lid off and turn the pump on, does it suck that water down or does it just sit there?

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Lesage, WV
    Posts
    14

    Re: Pump not working.

    Apparently the "shaft" is broke. Waiting for new piece to arrive in the mail.

    Any advice on keeping the pool swimable until it arrives?

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad YippeeSkippy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    'burbs of Augusta, Georgia
    Posts
    6,482

    Re: Pump not working.

    Just what I already wrote up there <points upwards> Use liquid bleach daily and keep it mixed up by brushing daily.

    Yip
    My Amazon Smile for November12K Fiberglass IG, Infinity 4000 automatic cover, SWCG, Hayward Sand Filter, Hayward 1.5 Pump, Doheny Discovery Robot, Savi Melody LED pool lights, outdoor speakers and other assorted doo-dads. Sundance Altamar Hot Tub.
    Our pool build--> Our Pool Solved Our Sloping Yard Skippy's Cheap Pool Cooler -->Skippy's New Fountain

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Lesage, WV
    Posts
    14

    Re: Pump not working.

    Thanks!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •