Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Acid pump supply tubing problems

  1. Back To Top    #1
    lovemyazpool's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    78

    Acid pump supply tubing problems

    I have a Steiner acid pump that (for the most part) works fantastic. I am using the line that came with the pump to tie into my pool plumbing. But I am having trouble with the tubing that they provided. Once I install it, it is only a matter of a week or so before the lines start to crack and split and dump acid all over my rocks as opposed to in the pool. I tired using softer line, but it would not seal in the quick connect couplings.

    So I am wondering what I am doing wrong, or what I can do different to prevent the lines from cracking and splitting. Has anyone else had this problem before and if so, what did you do to fix it. I have replaced the line three times now. It is only the acid line where it connects (on both sides) of the backflow preventer.

    Thanks

    screen 2016-08-03 at 1.36.10 PM.jpg
    33,000 Gallon, IG Plaster
    Taylor 2006 Test Kit
    Pentair Triton II TR100 Sand Filter
    Pentair IntelliFlo Pump
    AutoPilot SWG & Chemical Controller

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Sugar Land , TX
    Posts
    388

    Re: Acid pump supply tubing problems

    Try some tubing that is made for acid:
    Tygon 2375 Ultra Chemical-Resistant PVC Tubing, Clear: Industrial Plastic Tubing: Amazon.com: Industrial Scientific

    Is it just at the connection that it splits ? Might see if HD sells some sort of clamp .
    8500 gallon IG Pebble Sheen with Spa. 3hp Pentair VS Intelliflo ( pool ), 3/4 hp WhisperFlo ( water feature ),Pentair Racer, 400K Pentair heater, Pentair 500sqft Cartridge filter, EasyTouch 8, Stenner 45mp2 15gallon wired to ET8

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2014
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    153

    Re: Acid pump supply tubing problems

    Maybe you should dilute the acid in the tank more and increase the flow.
    Our Build 2016 14.5' x 26' IG Pebble, 14.5K Gal. 3.5' - 6.5' deep, 5 returns, 2 Skimmers, Hayward VS pump, Hayward 525 Cartridge Filter, Hayward E-Command 4, Heliocol Solar, Hayward LED Light, Paramount Ultraviolet, Polaris 280, AquaRite Pro, T-CELL-15, Sense and Dispense (HL-CHEM), Ph Dispense System (AQL-CHEM3) , Taylor K-2006 with SpeedStir

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2016
    Location
    Naples, FL
    Posts
    17

    Re: Acid pump supply tubing problems

    Tubing is not normally placed over a barb fitting unless it specifically for that purpose. (barbs differ) I am assuming that's a check valve in your picture. the barbs on those are really meant for a softer material like hose. The black tubing in your picture looks like polyethylene which is fine for acid, but doesn't stretch over barbs very well. You could try heating the ends slightly with a heat gun and try putting them over the barbs, then use a simple wire tie as a clamp. Another option is to try some softer material like Polyurethane tubing, also good for acid.
    Hope that helps.
    12,000 gal Free Form gunite/plaster pool, Sta-rite Cartridge Filter, Pentair Easytouch, Pentair Intelliflo, Pentair IC40 Intellichlor

  5. Back To Top    #5
    lovemyazpool's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    78

    Re: Acid pump supply tubing problems

    Thanks everyone -

    I went ahead and put a call into Stenner. I am using the tubing that they sent with the unit initially and I am using a 5:1 water/acid mix so the tubing seems to be the correct stuff. After sending them pictures, they did not recognize the backflow device as one of theirs. I purchased all of this from Josh over at Salt Pool Guys so it is possible that he sent it to me.

    In any case, like @vertcnc stated Stenner said that the tubing is not intended to go over barbs and that was the reason it was splitting. They have their own backflow device that slips on the tubing instead of over a barb.

    When I asked him the cost, he said he would ship me one with 20' or new tubing for free! I guess you can't beat customer service like that!!

    Thanks as always for the great input, this forum is great!


    screen 2016-08-04 at 12.04.56 PM.jpg
    33,000 Gallon, IG Plaster
    Taylor 2006 Test Kit
    Pentair Triton II TR100 Sand Filter
    Pentair IntelliFlo Pump
    AutoPilot SWG & Chemical Controller

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    May 2014
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    153

    Re: Acid pump supply tubing problems

    Our Build 2016 14.5' x 26' IG Pebble, 14.5K Gal. 3.5' - 6.5' deep, 5 returns, 2 Skimmers, Hayward VS pump, Hayward 525 Cartridge Filter, Hayward E-Command 4, Heliocol Solar, Hayward LED Light, Paramount Ultraviolet, Polaris 280, AquaRite Pro, T-CELL-15, Sense and Dispense (HL-CHEM), Ph Dispense System (AQL-CHEM3) , Taylor K-2006 with SpeedStir

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •