Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Filter not building pressure, shooting dirt water back into pool

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    chester ny
    Posts
    18

    Filter not building pressure, shooting dirt water back into pool

    I have a Hayward CE 75 de filter with filter fingers. Suction and return are working great. However when I vacuum the pressure is not building up in the filter as it should. On start up dirty water is shooting back into pool. I've taken it apart and replaced the diaphragm, the top plate and a few suspect fingers. Nothing has changed. I do not have mulit port valve. Help!
    Older in ground oddly shaped pool 24,000 gallons gunite
    Hayward EC 75 De filter w/ fingers
    no multi port valve

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,084

    Re: Filter not building pressure, shooting dirt water back into pool

    So, unless you are vacuuming, your filter is fine? What is your normal psi (not vacuuming)?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    chester ny
    Posts
    18

    Re: Filter not building pressure, shooting dirt water back into pool

    use to run about 20psi.. now it's like 5-10. Pressure doesn't change when not vacuuming

    - - - Updated - - -

    Also, pool is turning on me which makes me think the filter is not doing it's job whether vacuuming or not ...
    Older in ground oddly shaped pool 24,000 gallons gunite
    Hayward EC 75 De filter w/ fingers
    no multi port valve

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,084

    Re: Filter not building pressure, shooting dirt water back into pool

    If it was 20 and now it's 5-10 you either have a broken gauge or there is a blockage between the skimmer and the pump impeller.

    Fix that first and then we'll work on the dirty water issue.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    chester ny
    Posts
    18

    Re: Filter not building pressure, shooting dirt water back into pool

    The suction is working great and the returns are running strong.. If there was a blockage wouldn't the suction pressure be bad? It just seems like the water is coming in to the filter fine but is diverting the fingers on it's way back into the pool.. Also noticed this am green earth backed up into the clear pipe leading into the filter from the pump.. Not sure if that matters.

    Also, when taking the filter apart noticed the DE I added was not coating the fingers and building up against the bottom plate as it use to.. I'm guess that's because it's shooting back into the pool... Which would explain the cloudy water and brown sediment in the pool..
    Older in ground oddly shaped pool 24,000 gallons gunite
    Hayward EC 75 De filter w/ fingers
    no multi port valve

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •