Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: DE Filter Problem

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    chester ny
    Posts
    18

    DE Filter Problem

    Dave.. I'm hoping I can piggy back on this thread to ask a question as I don't have a link to start my own thread on the homepage. Long story short, I have a Hayward CE 75 de filter with filter fingers. It is not building up pressure when I vac and dirt is shooting back into the pool on start up.. I've replace the diaphragm the top plate and a few suspect fingers in the filter.. Other than the bottom plate could there be anything else causing it..? The suction and return rate are working great.. Just doesn't seem to be filtering.
    Older in ground oddly shaped pool 24,000 gallons gunite
    Hayward EC 75 De filter w/ fingers
    no multi port valve

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    N Tonawanda, NY
    Posts
    469

    Re: DE Filter Problem

    I have the same filter, they seem pretty simple. When did the problem start?
    16' x 34' vinyl in ground - 16,500 gal.
    Hayward EC-75 DE filter with Hayward 1hp Super Pump
    TF-100XL Test Kit with SpeedStir

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    chester ny
    Posts
    18

    Re: DE Filter Problem

    About 3 weeks ago..
    Older in ground oddly shaped pool 24,000 gallons gunite
    Hayward EC 75 De filter w/ fingers
    no multi port valve

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    N Tonawanda, NY
    Posts
    469

    Re: DE Filter Problem

    I'm assuming the problem occurred after cleaning the filter?
    How long have you had the pool?
    Did you use the same brand of DE as before?
    16' x 34' vinyl in ground - 16,500 gal.
    Hayward EC-75 DE filter with Hayward 1hp Super Pump
    TF-100XL Test Kit with SpeedStir

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    N Tonawanda, NY
    Posts
    469

    Re: DE Filter Problem

    I'll be heading to work shortly. As I said before the filter is pretty simple. DE covers the fingers & captures the dirt. It's probably DE not dirt that you're seeing 'shooting back into the pool'. Assuming you used the correct type & amount of DE then you may have somehow damaged the fingers during cleaning. If the spaces in the fingers are too large then the DE may pass right through. Give us some more details.
    16' x 34' vinyl in ground - 16,500 gal.
    Hayward EC-75 DE filter with Hayward 1hp Super Pump
    TF-100XL Test Kit with SpeedStir

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •