Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: problem is driving me CRAZY

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    phoenix
    Posts
    3

    problem is driving me CRAZY

    Okay..i am a novice to major pool repairs so I have a question before I call in the professional.

    2 days ago I was vacuuming my pool and during this time I noticed that the suction went down and the pressure shot up..30psi. I emptied out the basket and restarted the pool, but after a couple minutes of running normal pressure, the pressure shot back up again to 30 psi and the suction once again stopped.
    Today I started trouble shooting the process... I turned the pool on, pressure was normal, the popups started the cycle or releasing air...pool was running normal... as the air cycle ended the pressure once again shot back up to 30 and remains there.

    I purchased the hose attachment and hooked it to the skimmer side of the pool and flushed water through but nothing came out in the skimmer basket.

    Do I have blockage in the line?
    Should I keep running water via the hose and try to kick the blockage out?
    Or is there something else...maybe something sinister going on?

    Thank you so much and any knowledgable advice will be greatly appreciated.

  2. Back To Top    #2
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,928

    Re: problem is driving me CRAZY

    Hello and welcome to TFP! If I understand the scenario, .... if you are attempting to move water from the poolside skimmer to the pump strainer basket and not seeing anything flow, then it does sound like you have a blockage. You could try pushing a garden hose in from the other direction (the pump strainer basket), wrap it with a rag to try and keep it snug, then try to push water back towards the pool skimmer basket. Maybe something got lodged in there and can break-free the other way.

    Also, please add your pool info to your signature by going to the top of the TFP web page (just under the Pool School button) and select "SETTINGS". On the next page look to the left for a menu bar that says, “MY SETTINGS” and go to "EDIT SIGNATURE" to enter your pool and equipment info there. Or you can click EDIT YOUR SIGNATURE. It will help us later. This link may also help you: Pool School - Read This BEFORE You Post.

    Nice to have you with us.
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    phoenix
    Posts
    3

    Re: problem is driving me CRAZY

    thank you. I will add in my pool settings.

    This is where it gets weird. Water is coming into the pump strainer basket...however the pressure shoots up to 30 psi and the suction for the intake gets extremely low...my pool skimmer is barely working. This is what is driving my crazy

  4. Back To Top    #4
    JesseSchmidt's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Fairfield Twp, OH
    Posts
    206

    Re: problem is driving me CRAZY

    Have you tried back-washing the filter?
    26k Gal IG vinyl, Hayward Super 1HP, Hayward Pro Series S244T Sand Filter, TFTestkits TF-100 w/ Speedstir
    Links: TFPC for Beginners / ABCs of Pool Water Chemistry / GETTING STARTED / PoolMath / SLAM / TFTestkits / Chlorine/CYA Chart

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    phoenix
    Posts
    3

    Re: problem is driving me CRAZY

    That was my first strategy of attack. I backwashed 3 times but the pressure still remained high. It appears that as soon as the air is released into the pool the pressure jumps back up to 30 and the intake is very low.

    What else could be causing this issue? Should I blow out the pipes with air?

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: problem is driving me CRAZY

    Sounds like the problem is on the pressure side. Add your signature so we know what we are helping you with. More here on what to put in it and how to do it, Pool School - Read This BEFORE You Post
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Santa Ana, CA
    Posts
    523

    Re: problem is driving me CRAZY

    seems you have a blockage on the pressure side of the pump- if I understand you correctly you have no air in the pump strainer basket, just very low flow, correct? In that case it would make sense to investigate pressure side- pump can't push water out, something prevents it from doing this. Do you have spa you can direct filter output to instead of pool?
    44k plaster pool, Pentair 011018 pump, DE6020 filter, LED lights, K2006 test kit

  8. Back To Top    #8
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: problem is driving me CRAZY

    Until we know what sort of a equipment you have it is hard to give much more advice.
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  9. Back To Top    #9


    TFP Guide

    domct203's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    CT
    Posts
    3,373

    Re: problem is driving me CRAZY

    Quote Originally Posted by Isaac-1 View Post
    Until we know what sort of a equipment you have it is hard to give much more advice.
    Agreed, anything else is guesswork.

    It would be great if the OP could post a pic or two of their equipment also.

    Dom
    Dom - TFP Guide
    Intex 18' X 48" Ultra Frame AGP 6700 gallons | Two Intex CS8110 SWG's | Hayward Pro Series 21" Sandfilter | Hayward 1.5HP Power Flo Matrix pump | Hayward Thru-wall Skimmer | Wanda the Whale | 72 sq ft of Sungrabber Solar Panels with Hayward GLC-2P-A | Taylor K2006 Test Kit, Sample Sizer & Speed Stir | Click Here To Become a TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •