Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Johns creek, ga
    Posts
    4

    Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

    I bought a house with a pool ten months ago and slowly starting to figure it out, my first pool.

    It is 25,000 gallons saltwater, the spa dumps into the pool and it has a seperate water feature as well. It has 2 HP pentair pump for the main pump. It has the older goldline aqua logic controls, the pool is ten years old.

    It has two gold line controls, when it pool mode it sucks from both pool and spa and pumps out to both pool and spa. The overflow from the spa is slow so it hits the stone when it comes out. If you switch to spa mode it changes to just sucking from just spa and just sending to spa.

    i have two questions/concerns, the first is only three of the six jets in the spa now come out with any force and I need to temporarily turn on the blower for that to happen. Wondering why that is like that.

    The second is I am wondering if the overflow from the spa should come out with more force as most pools I see. If I turn off the goldline control and manually outflow just the spa it comes out this way. Picture below is of when I do this. But if I do this I am wondering if the water filters correctly because there is only water coming in on the deep end.

    Otherise there are four jets in the pool, two in the deep end and two in the shallow end. The water flow is not great in two or the jets. The pool has two skimmers.

    thx for any help!!image.jpg
    Attached Images Attached Images

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

    First, Welcome to the forum!

    It has two gold line controls, when it pool mode it sucks from both pool and spa and pumps out to both pool and spa. The overflow from the spa is slow so it hits the stone when it comes out. If you switch to spa mode it changes to just sucking from just spa and just sending to spa.
    Pool mode should pull from just the pool and return to just the pool. Sometimes PBs will configure a bypass so it returns both to pool and spa but that is really a spillover mode. Are you sure it is drawing from both because that can be dangerous if it pulls more from the spa than it returns.


    i have two questions/concerns, the first is only three of the six jets in the spa now come out with any force and I need to temporarily turn on the blower for that to happen. Wondering why that is like that.
    If you have a blower, normally the spa requires the blower to run for the jets to fully turn on. That is the reason they put the blower on in the first place to clear the air line of water. Had they designed the spa properly, it would not have needed the blower at all. Were you able to run the jets without the blower on before and now you can't?


    The second is I am wondering if the overflow from the spa should come out with more force as most pools I see. If I turn off the goldline control and manually outflow just the spa it comes out this way. Picture below is of when I do this. But if I do this I am wondering if the water filters correctly because there is only water coming in on the deep end.
    It doesn't sound like things are configured properly but I might need better pictures or a drawing to figure out how it is configured. Normally, you can put a spa in spillover only mode so that all the water returns from the spa and is drawn only from the pool.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Johns creek, ga
    Posts
    4

    Re: Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

    Quote Originally Posted by mas985 View Post
    First, Welcome to the forum!

    Pool mode should pull from just the pool and return to just the pool. Sometimes PBs will configure a bypass so it returns both to pool and spa but that is really a spillover mode. Are you sure it is drawing from both because that can be dangerous if it pulls more from the spa than it returns.


    If you have a blower, normally the spa requires the blower to run for the jets to fully turn on. That is the reason they put the blower on in the first place to clear the air line of water. Had they designed the spa properly, it would not have needed the blower at all. Were you able to run the jets without the blower on before and now you can't?


    It doesn't sound like things are configured properly but I might need better pictures or a drawing to figure out how it is configured. Normally, you can put a spa in spillover only mode so that all the water returns from the spa and is drawn only from the pool.
    thx the help!

    yes, you are right, it is only sucking from the pool in pool mode and returns to both pool and spa. The overflow from spa is not very strong, I'll take a picture tomorrow. I was just wondering if it should be a better flow like it is when I manually close off the return to to only to the spa. It looks better with the water flowing but I am guessing it isn't cleaning the pool as effectively bc it only gets water from one side.

    As far as the spa goes, all the jets used to come out with fairly good force after I hit the blower for a minute and you could enjoy they pressure of the jets without all the crazy bubbles and noise. Now only half of the jets have velocity.

    ill take more pics and post

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Johns creek, ga
    Posts
    4

    Re: Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

    Quote Originally Posted by Grouperdawg View Post
    thx the help!

    yes, you are right, it is only sucking from the pool in pool mode and returns to both pool and spa. The overflow from spa is not very strong, I'll take a picture tomorrow. I was just wondering if it should be a better flow like it is when I manually close off the return to to only to the spa. It looks better with the water flowing but I am guessing it isn't cleaning the pool as effectively bc it only gets water from one side.

    As far as the spa goes, all the jets used to come out with fairly good force after I hit the blower for a minute and you could enjoy they pressure of the jets without all the crazy bubbles and noise. Now only half of the jets have velocity.

    ill take more pics and post
    Im having a hard time attaching a pic I've exceeded my quota

    is it ok to run in spill mode with no water coming in the pool jets?

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

    You have a couple of pic choices.

    Option 1
    Become a TFP Supporter and get more data space and some great discounts and a cool badge and help keep TFP ad free
    CLICK HERE to Become a TroubleFreePool.com Supporter!!

    Option 2
    Create a Photobucket account
    Upload pics
    Copy the IMG code to the right of the pic
    Paste it in your post
    This will embed the pic in your thread

    It is OK to run waterfall only some of the time, or most probably. It will increase evaporation, cool the pool and be aware that the aeration will increase PH so you will have to keep an eye on it. It is important to maintain PH between 7.2 and 7.8.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Johns creek, ga
    Posts
    4

    Re: Pump configuration with waterfall question and spa jets no force

    Quote Originally Posted by pooldv View Post
    You have a couple of pic choices.

    Option 1
    Become a TFP Supporter and get more data space and some great discounts and a cool badge and help keep TFP ad free
    CLICK HERE to Become a TroubleFreePool.com Supporter!!

    Option 2
    Create a Photobucket account
    Upload pics
    Copy the IMG code to the right of the pic
    Paste it in your post
    This will embed the pic in your thread

    It is OK to run waterfall only some of the time, or most probably. It will increase evaporation, cool the pool and be aware that the aeration will increase PH so you will have to keep an eye on it. It is important to maintain PH between 7.2 and 7.8.
    Ok thx, my ph has been running high it usually runs low

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •