Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Not sure if I have algae

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Birmingham, AL
    Posts
    7

    Not sure if I have algae

    First off, a huge thanks to this site and participants because this is the first question I've needed to ask.
    I'm a new pool owner (bought a house with one this spring), but I've been following the TFP methodology and found it to be simple.
    We had a new liner installed in May.I never SLAMed the pool, just added chlorine and other chemicals to balance it out. It has been pristine all summer.
    Last Thursday we had some significant storms that landed a lot of leaves and sticks in the pool. Ever since then, it's been cloudy, with a slightly yellow tint. I can still see the print at 8 feet deep, but barely. I don't think the FC ever went below 2, but in the loss of power and other craziness, it might have.
    I also recorded the pH at its highest level ever. It had been around 7.5, but it was measuring 7.8. I added some dry acid to bring it down along with some baking soda to take my TA to about 70. My current stats are:
    pH: 7.6
    TA: 70
    FC: 3.5 (has ranged between 2-5 all summer)
    CC: <0.5 (have occasionally measured it non-zero

    I have run the filter 24/7 since and run the Aquabot a few times too. There do seem to be pockets of something dark on the bottom, but in very few places. Is it time to SLAM? The bad news is that I'm leaving town on travel this afternoon. I'll be back all day Saturday and then leaving for a week on Sunday. Bad timing...
    20x40 IG Vinyl
    33000 gal.
    Taylor 2006 test kit
    Sand filter
    Aquabot Classic

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Columbia, SC
    Posts
    8,495

    Re: Not sure if I have algae

    Welcome to TFP!

    Well, the first question we always ask, what test kit are you using to get your numbers?

    The way we prove/disprove organics apcausing cloudy water is by conducting an Overnight Chlorine Loss Test
    TFP Moderator 39 X 18 23,000(ish) freeform gunite; built 2007ish; Pentair Triton II TR100 600lb Sand filter; 2 HP Pentair pump with 2.2 HP AO Smith single speed motor; 2 skimmers, 1 main drain, 4 returns w/waterfall, Stenner 45MHP2 3GPD running@ 60% - 15 gal Tank; heated by the sun CYA 200+ when I started - 50 now. Dolphin Supreme M5 Pool Cleaner. Hot Springs SX Spa, 285 gallon

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Not sure if I have algae

    Welcome to TFP!

    What is your CYA? How do you chlorinate?
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Birmingham, AL
    Posts
    7

    Re: Not sure if I have algae

    I test with the Taylor 2006 kit
    I chlorinate with 10% liquid. CYA is 50
    20x40 IG Vinyl
    33000 gal.
    Taylor 2006 test kit
    Sand filter
    Aquabot Classic

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Columbia, SC
    Posts
    8,495

    Re: Not sure if I have algae

    OK, conduct and Overnight Chlorine Loss Test tonight.
    TFP Moderator 39 X 18 23,000(ish) freeform gunite; built 2007ish; Pentair Triton II TR100 600lb Sand filter; 2 HP Pentair pump with 2.2 HP AO Smith single speed motor; 2 skimmers, 1 main drain, 4 returns w/waterfall, Stenner 45MHP2 3GPD running@ 60% - 15 gal Tank; heated by the sun CYA 200+ when I started - 50 now. Dolphin Supreme M5 Pool Cleaner. Hot Springs SX Spa, 285 gallon

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Not sure if I have algae

    Take a look at the FC/CYA Chart, FC needs to be maintained above minimum at all times.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Birmingham, AL
    Posts
    7

    Re: Not sure if I have algae

    I'm unfortunately on travel, but my wife confirmed that the pool is cloudier and greener today, so she's going to start a SLAM. Does anyone know if the higher chlorine would hurt the pool robot? I would assume it would be good to run it overnight? If it matters, the walls don't have any sort of slimy feel.
    20x40 IG Vinyl
    33000 gal.
    Taylor 2006 test kit
    Sand filter
    Aquabot Classic

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Birmingham, AL
    Posts
    7

    Re: Not sure if I have algae

    Update: My wife started a SLAM and it's going pretty well. Green is pretty much gone

    20x40 IG Vinyl
    33000 gal.
    Taylor 2006 test kit
    Sand filter
    Aquabot Classic

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •