Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Repeated Spider Gasket Failure in Multiport Valve

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    Rogers, AR
    Posts
    8

    Repeated Spider Gasket Failure in Multiport Valve

    Hi all,

    Over the past 2 years I have had issues with Spider Gasket failure (5 times) - Pentair Multiport side mount 2" Sand.

    I occurs over time after backwash, waste or rinse operations...

    Before asking, YES to all below:

    Turn off the pump before rotating valve

    Always rotate in same direction

    AND - absolutely depress handle fully/

    The failure seems to be one (ore more) spoke(s) where the large diverter opening will allow the water to travel past (over) an exposed spoke. (Personally, I see it as a design flaw with the valve.)

    When I am finished backwashing, pumping to waste, etc... eventually the gasket is pulled up and then allows water to pass to backwash when in filter (run) position.

    Note - I have tried NUMEROUS adhesive techniques... Including the Blue ATV (manufacturer recommended) and vinyl patch repair adhesive (recommended by LPS)... Always completely clean before applying. Note also - I have tried magic lube on diverter plate to prevent sticking. Still ultimately fails.

    I am wondering if the following may be a factor in the failure.

    2 years ago I had a gas heater installed. There is a bit of science around lengths of pipe vs. #'s of elbows, etc. My CLEAN sand filter pressure moved from a 10 lbs of pressure to 15 lbs. I was told not abnormal. I am concerned that it is possible that there may be a GREAT DEAL of water turbulence at the point of entry to the Multiport Valve.... Beyond that, I am out of possible causes.... Any ideas appreciated!
    Northwest Arkansas
    15K Viking Fiberglass - Salt Water - Pentair Intellichlor IC40 SWG
    1 hp Whisper Flow Pump w/Triton II TR60 Sand Filter
    Pentair MasterTemp 125K BTU Natural Gas Heater

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,077

    Re: Repeated Spider Gasket Failure in Multiport Valve

    Failed five times and you are doing everything correct? It's time to change the multiport valve.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2014
    Location
    Rogers, AR
    Posts
    8

    Re: Repeated Spider Gasket Failure in Multiport Valve

    Thanks ... That is where I was landing. I am third owner of the pool and this equipment is right at 9 years old.
    Northwest Arkansas
    15K Viking Fiberglass - Salt Water - Pentair Intellichlor IC40 SWG
    1 hp Whisper Flow Pump w/Triton II TR60 Sand Filter
    Pentair MasterTemp 125K BTU Natural Gas Heater

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    340

    Re: Repeated Spider Gasket Failure in Multiport Valve

    Do as duraleigh says and replace.

    Look at swapping for a push/pull valve. A few less options, but much easier to maintain.
    25K aggregate IG, Intellipro, FNS48, Polaris 360, PG2000 fiber optic light source

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •