Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Chalfont, PA
    Posts
    26

    Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    So I've tried for over 2 hours with no luck. I think I followed all the steps but I'm new to owning a pool. Any help would be much appreciated.

    Steps I've taken

    1. Power wires from pump connected directly to the breakers
    2. Disabled the display panel on the pump by unplugging the terminal block that is connected to the RS485
    3. Ran Red and white wire from the RS485 on the pump in the A/B slots to the low voltage on the Omnilogic in the 2/3 position
    4. Went into the Omnilogic to configure the pump and the Omnilogic can't find the HUA address

    What am I missing?

    Bill
    30,000 gallon In-ground pool with spillover spa
    Omnilogic, SWG (Hayward T-15 Cell), Hayward actuated valves and Raypak Heater

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,489

    Re: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    Is this a brand new pump or are you just having issue now?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Chalfont, PA
    Posts
    26

    Re: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    Brand new pump just installed today.
    30,000 gallon In-ground pool with spillover spa
    Omnilogic, SWG (Hayward T-15 Cell), Hayward actuated valves and Raypak Heater

  4. Back To Top    #4
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,489

    Re: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    Have you tried running the pump in standalone mode?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Chalfont, PA
    Posts
    26

    Re: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    I haven't tried that since I was only trying to get the pump hooked up through the Omnilogic which involves disabling the display. The only thing I noticed was the instructions mentioned adding a third wire for improved communication. I may try that tomorrow. I didn't know if I was missing anything because I was frustrated.
    30,000 gallon In-ground pool with spillover spa
    Omnilogic, SWG (Hayward T-15 Cell), Hayward actuated valves and Raypak Heater

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Lake forest/ CA
    Posts
    12

    Re: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    Quote Originally Posted by wfgworks View Post
    I haven't tried that since I was only trying to get the pump hooked up through the Omnilogic which involves disabling the display. The only thing I noticed was the instructions mentioned adding a third wire for improved communication. I may try that tomorrow. I didn't know if I was missing anything because I was frustrated.
    So I'm in the same boat a year later. What was the resolution?
    12k Gallon, IG, Plaster, Year Built 1988
    Pool and Spa (Spa waterfalls into pool)
    DE Filter (Pentair 2000 series 48), Hayward Tristar VS
    Pyrex triton mini max 400 heater
    Trouble free pool test kit

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Chalfont, PA
    Posts
    26

    Re: Omnilogic not detecting TriStar VSP SP3202VSP

    I'm assuming you have the Tristar 3202VSP Model? There are a few different models out there. Certain models of the Tristar can be connected without any adjustments but a few models require adjustments for the Omnilogic to recognize it.

    1. Make sure your software is up to date on the Omnilogic

    2. Make sure the two wires running from the pump are connected correctly inside the Omnilogic.

    3. Refer to page 17 "Automation" of the Tristar manual for rewiring the display panel on the pump. I believe this was the mistake I made because the display was still controlling trying to control the pump. After I followed those steps, I was able to generate a HUA.

    Hopefully that helps. It's been over a year so I'm doing my best to remember everything I had to do. I do remember I started all over and followed the steps above.
    30,000 gallon In-ground pool with spillover spa
    Omnilogic, SWG (Hayward T-15 Cell), Hayward actuated valves and Raypak Heater

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •