Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: jets returns dirty water after vacuum

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016
    Location
    Schaghticoke, NY
    Posts
    2

    jets returns dirty water after vacuum

    Hello.. i have a Hayward Vari-Flo XL valve model SP714 sand filter. Its been running 24/7 for 7days after a super shock due to extensive algae growth. Pool not clearing. Vacuumed for a few minutes, removed vacuum attachment and the green algae water was pushed back in pool thru the jet. I did clean filter basket and found a bunch of sand which i cleaned out in order to put back in. Barely any suction in vacuum, filter has not "told" me it needs to be backwashed as of yet and its been 7 days. I do believe spider gasket is bad due to water dripping out of waste spout. Not sure if this has anything to do with the problems above. Also there is sand in the looking glass on filter. Looking for suggestions on what the problem might be. Thank you in advance 😀

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: jets returns dirty water after vacuum

    Welcome to TFP!

    With algae in the pool you should expect to backwash frequently. Nothing clogs a filter faster than algae. Most times they need to be cleaned every 1 to 2 days with algae. We recommend backwashing a filter when the pressure rises 20-25% over clean pressure.

    Here are a couple of handy articles about filter maintenance
    Pool School - Maintenance and Cleaning of Pool Filters
    Deep Cleaning a Sand Filter
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2016
    Location
    Schaghticoke, NY
    Posts
    2

    Re: jets returns dirty water after vacuum

    Thank you for responding. The filter normally runs at 10psi and it has not gone up in the 7 days its been running, i have backwashed but the water is clear and the pressure seems to be a bit weak to where the water comes out like a fan.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •