Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Help: Pump motor shuts off&restarts question

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Chandler/AZ
    Posts
    2

    Question Help: Pump motor shuts off&restarts question

    HELLO! I am new member.

    I have a in-ground pool with attached spa. The pump motor works for both pool and spa with actuate valves. Recently, I noticed that the pump motor shuts off after 10-15 mins running (when pool filtering is on), then sits for about 5 mins, it restarts itself for another 10-15 mins run. However, when the SPA filtering is on, this same pump motor seems working well.

    The motor is 1.5 years old, 2hp, runs well before.

    I searched on TFP site, and guess maybe the motor is overheating so it shuts off to protect itself? Any idea what might cause this problem and how to fix it? Thank you in advance for any help!

    Schwinn

  2. Back To Top    #2
    Charlie_R's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Mexico, MO
    Posts
    2,156

    Re: Help: Pump motor shuts off&restarts question

    My first best guess would be the capacitor (if it has one) is getting flaky, about to completely quit.

    Second best guess would be the start/run switch is bad, so you are running on the start windings only. This would cause the pump to overheat, but usually quicker that 10-15 min.

    Check both, and replace the failed/failing part.
    15'x48" 4500 gallon Intex pool, buried 1.5 ft. Pac-Fab Dynamo 3/4 hp pump. Hayward S180T sand filter, bought used. Taylor K-2006 test kit. Rocket mass heater based wood fired pool heater.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Chandler/AZ
    Posts
    2

    Re: Help: Pump motor shuts off&restarts question

    Thank you very much, Charlie! I will check the capacitor and the switch.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •