Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    38

    Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    Good morning and happy Father's Day to all the dads out there!

    I have the Pentair FNS plus filter - it has been working fine. It is about 6 years old, I'd say. While it's been working fine, I've noticed the following issue - when I wanted to drain a little water and switched to the "waste" setting in the multiport main valve, there is very noticeable dripping. However, when I switch to "filter" or "backwash", everything seems fine.

    Should I be worried and should I try to have this addressed as soon as possible? Could it be a cause for me losing pool water, too? I think I might have lost a little bit of water. I assume this is an easy fix, or do I have to replace the whole multiport main valve?

    Thanks for your advice and help!
    24k gallon plaster pool; Pentair FNS Plus DE Filter; Polaris 380; Essex county, NJ

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad YippeeSkippy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    'burbs of Augusta, Georgia
    Posts
    6,464

    Re: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    No you don't have to replace the entire multiport valve. Your valve has a spider gasket inside it that might be slightly torn or damaged and can easily be replaced.

    You can see a pic of a spider gasket here: Pool School - Visual Encyclopedia of Pool Equipment

    How to change it- How to: Replace a Spider Gasket on a Multiport Valve - YouTube
    My Amazon Smile for November12K Fiberglass IG, Infinity 4000 automatic cover, SWCG, Hayward Sand Filter, Hayward 1.5 Pump, Doheny Discovery Robot, Savi Melody LED pool lights, outdoor speakers and other assorted doo-dads. Sundance Altamar Hot Tub.
    Our pool build--> Our Pool Solved Our Sloping Yard Skippy's Cheap Pool Cooler -->Skippy's New Fountain

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    38

    Re: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    Thanks very much, I will try this. Rgds.
    24k gallon plaster pool; Pentair FNS Plus DE Filter; Polaris 380; Essex county, NJ

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    38

    Re: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    Hello, a quick update : I finally replaced the gasket! Took longer as I didn't want to pay $35 for it at the pool store; it cost me $12.99 online.

    The removal was a bit tough - had to scoop out the old one, literally. I cleaned and dried everything, as instructed. I did not apply any glue, as recommended here by most people. I did apply proper lube and didn't overdo it.

    That said, I am concerned that I didn't apply any glue - why? Because the gasket I removed was glued! So shouldn't have I used the glue too?

    Anyways, I hope all works out. I did not test if I still have the leak on the waste setting - will do that tomorrow.

    Thanks for the advice folks.

    PS
    I saved $180 bucks by doing this myself (assuming half hour of labor)
    24k gallon plaster pool; Pentair FNS Plus DE Filter; Polaris 380; Essex county, NJ

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad YippeeSkippy's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    'burbs of Augusta, Georgia
    Posts
    6,464

    Re: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    :::keeping fingers crossed for you:::
    My Amazon Smile for November12K Fiberglass IG, Infinity 4000 automatic cover, SWCG, Hayward Sand Filter, Hayward 1.5 Pump, Doheny Discovery Robot, Savi Melody LED pool lights, outdoor speakers and other assorted doo-dads. Sundance Altamar Hot Tub.
    Our pool build--> Our Pool Solved Our Sloping Yard Skippy's Cheap Pool Cooler -->Skippy's New Fountain

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    38

    Re: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    Folks, hello!
    My saga with leaking multiport valve continues, unfortunately! On "filter" setting, the water was leaking out the waste line at quite a quick clip. I had to refill the water as the level was close to below skimmer.

    I can attempt to replace the gasket again, of course. However, my pool guy that I use tells me that at some point I need to replace the whole valve as changing the gasket isn't going to fix it. Does that sound believable to you pool pro's?
    Does the multiport valve need to be replaced? When does it have to be replaced?

    Thanks!
    24k gallon plaster pool; Pentair FNS Plus DE Filter; Polaris 380; Essex county, NJ

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    179

    Re: Advice needed:multiport main valve leaking on "waste" setting only

    This thread may help identify your Multiport Valve issue.

    If your Multiport Valve is similar to mine, you may have a weak Spring or defective sealing surface on the Diffuser.

    You may want to consider buying a spare Top Assembly for the valve. First, I'd obtain, if possible, your valve part number and manufacturer information so that you can order the correct parts for repair.

    This thread may help regarding some questions about Multiport Valve parts replacement.
    - Pool Type: 15k Gal Gunite IG non-SWG / Built 1988
    - Pump: Pentair Challenger / Sweep Pump: Letro Model LA01N .75HP Single-speed / 6 hrs-day (1 turnover)
    - D.E. Filter: OEM: Nautilus (Pentair) #NS 36 / 36 Sq Ft / D.E. Charge: 3.6 Lb
    - Pentair 4-wheel Sweep LL505G - Booster Pump runs ~2 hrs/day

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •