Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    North highlands ca
    Posts
    4

    Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    Hi!
    New pool owner and new to this forum. Looking for some advice. I have a unground pool with sand filter and Hayward valve. When I turn my pool pump on a lot of air comes out in the return line and after few seconds it goes away and then I get dirty water in the pool for a second. Why is that?

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,084

    Re: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    Welcome to the forum.

    When is the last time you backwashed and cleaned your filter?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    North highlands ca
    Posts
    4

    Re: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    Quote Originally Posted by duraleigh View Post
    Welcome to the forum.

    When is the last time you backwashed and cleaned your filter?
    I had it back washed Few days ago. It's been happening since I had a pool guy clear clogged inlet pipe.

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,084

    Re: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    What clogged it? Is it reclogged? "The first thing to fix is the last thing that broke"

    What is the psi on your filter? Did it read lower when you backwashed it?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    North highlands ca
    Posts
    4

    Re: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    Quote Originally Posted by duraleigh View Post
    What clogged it? Is it reclogged? "The first thing to fix is the last thing that broke"

    What is the psi on your filter? Did it read lower when you backwashed it?
    Not much lower after back wash
    What clogged it was equaliptus leaves.

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by Alavetis View Post
    Not much lower after back wash
    What clogged it was equaliptus leaves.
    Psi is just under 20

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    North highlands ca
    Posts
    4

    Re: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    Any ideas, anyone?

  7. Back To Top    #7
    Razorhog's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Northeast Arkansas
    Posts
    387

    Re: Dirty water pumped back in the pull at the start of the pump.

    Quote Originally Posted by Alavetis View Post
    Any ideas, anyone?
    Really hard to say without more information. Like Dave said, I'd look at what the pool guy did. It could be a lot of things - from broken laterals in the sand filter to a bad spider gasket in the multivalve.
    SLAM * Chlorine/CYA Chart * Pool Math * Pool School
    17.5k gal IG Fiberglass, Triton II TR60 Sand Filter, Jacuzzi Magum Force Pump 1.5 hp, 3/4 hp booster, Polaris 280, TF-100 Test Kit with Speed Stir

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •