Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Problem with new cartridge filter?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2016
    Marion, IL

    Problem with new cartridge filter?

    We are trying to open our pool, which has a Hayward Cartridge filter. Our old filter has little plastic parts broken off and broken bands so we bought a new one. After running the filter for about one day, the water circulation had dropped to basically zero. So I took the cartridge out, cleaned with garden hose as usual, and put back in. Still no water circulation. If we take the cartridge out and run everything, we get excellent circulation. If we put in the old cartridge, we get excellent circulation. So this seems to rule out problems lying elsewhere than the cartridge filter. Could the filter be ruined somehow? It is still white, plastic intact, bands intact, etc. Please help - we are stumped!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad zea3's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Houston, Texas

    Re: Problem with new cartridge filter?

    Hi, welcome to TFP! Check and make sure it is the right cartridge for your filter. Also, how does the water look? If it is green and murky then the filter is doing it's job and the cartridge is filling up with debris very quickly. Circulation could be good with the old filter because it is deteriorated enough to let most of the water through without filtering it.
    TFP Moderator
    Helpful links: TF Test Kits,TFP Pool School, PoolMath
    Vogue 21' round AG, Pentair 1 hp 2 speed pump, 36 sq ft DE filter, Hayward S180T 150# sand filter, Houston, Texas
    Love TFP? Become a
    TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts