Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Waterway 16 carefree issue

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Akron ohio
    Posts
    7

    Waterway 16 carefree issue

    New sand in filter. Ran start up several times. All settings working great except when I switch to filter. Water comes out strong for about 15 or less mins. Then very little water coming out to pool. Any idea way the flow drops in filter mode. Holds 100lbs sand and that's what in. Please any help would be great.

  2. Back To Top    #2


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: Waterway 16 carefree issue

    Welcome to TFP

    You filter is doing its job and filtering something in your water, how does your water look
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Akron ohio
    Posts
    7

    Re: Waterway 16 carefree issue

    Water is fine. Just very little water coming back to pool. Ran great last yr lots of return power to pool. And thanks for the add

  4. Back To Top    #4


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: Waterway 16 carefree issue

    you may want to do a deep clean on it, might have been channeled

    Deep Cleaning a Sand Filter
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    California
    Posts
    97

    Re: Waterway 16 carefree issue

    Did you put in more sand then the filter is rated to Handel?

    Is your pump leaking anywhere from increased back pressure?


    Has the motor been removed from the pump at all?

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Akron ohio
    Posts
    7

    Re: Waterway 16 carefree issue

    Quote Originally Posted by Poollife View Post
    Did you put in more sand then the filter is rated to Handel?

    Is your pump leaking anywhere from increased back pressure?


    Has the motor been removed from the pump at all?
    No leaks that I can find. Took all apart and back together looking for clog. Nothing found. Started doing it from the start. It's states 100lbs and that is what I put in. I'm lost.

    - - - Updated - - -

    16 inch holder for sand

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Akron ohio
    Posts
    7

    Re: Waterway 16 carefree issue

    Could it be a gasket issue

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Akron ohio
    Posts
    7

    Re: Waterway 16 carefree issue

    Deep clean done. Made sure everything is tight. Still return water on filter mode drops after running a while. No changes on pressure gauge

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •