Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016
    Location
    Anywhere, PA
    Posts
    5

    Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    Last week I posted that I had to relevel and refill my pool. (Side note, gravel on tamped dirt, under the foam was the trick)

    Since I emptied and started over I decided I wanted to do the saltwater system. I dumped the salt and everything was looking really good. My wife unplugged everything yesterday while the kids were swimming. Last night when I plugged it back in the GFI on the pump (not the saltwater system) would not reset. The saltwater system was fine.

    They are plugged into a brand new GFI outlet. My question is: Can I cut the GFI plug off the end of the wire and replace it with a regular plug? What is the need for a double GFI? Has anyone ever done this?

    I would like to try this before having to sink money into a new pump already. This is my first pool and I'm already tearing my hair out between the leveling, releveling and now this.

    This is an easy set "blob" 15 x 36 round.

    Thanks,

    Steve

  2. Back To Top    #2


    TFP Guide

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Central Valley CA
    Posts
    1,073

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    Not sure anyone has done it but I would one GFCI is plenty.

    Before you cut it off you may want to try using an extension cord from a different outlet just to be sure the pump GFCI is the problem and not the outlet GFCI would be a shame to cut it off only to find you have to replace the one at the house too.

    oh and try unplugging the salt system to rule out any interference from it. Not likely but stranger things have happened.
    12,300 Gallon, IG PebbleFina, 3 ft sheer, 2 Jandy nicheless LED lights, Jandy Pro 1.5HP VS pump (A.O. Smith Motor), PB4-60 Booster pump, Polaris 280, Jandy cv340 cartridge filter, Zodiac Z4 control panel W/iAquaLink, Stenner pumps for chlorine & MA connected to WiOn WiFi switches, TF-100. You can support TFP with AmazonSmile just click the link!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Central Alabama
    Posts
    55

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    I cut the gfci plug off mine a few days ago. Replaced with a simple three prong plug. The black intex cord has three colored coded wires, black-hot, white-neutral, and green-ground. I'm far from an electriction but it was super easy and works perfectly
    Intex Ultra 16x48
    Intex 2650 Sand Filter
    Installed June 2, 2012

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Central FL
    Posts
    11

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    Yea cut it off and try.

  5. Back To Top    #5
    jmcdtucson's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    314

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    I cut mine off. It kept popping off and the cord is plugged into a GFCI outlet anyway. I wouldn't trust an Intex GFCI to save my life anyway
    Intex 12'x24'x52"
    8,403 gallons
    Intex SF60110 2450 GPH Sand Filter
    Intex CS8110 SWG
    Aquabot AJET121I Pool Rover S20-40

  6. Back To Top    #6
    chayne's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Somewhere Around The Red River, Texas
    Posts
    313

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    I had the same problem with mine. Before i upgraded to new pump and filter my old pump was a GFI and i had it hooked to an Intermatic timer. It would come when i had it set to come on. Now that i have a new Intex pump and filter the GFI has to reset before the pump will kick on to work. I am going to cut the GFI off tomorrow and wire it in to the GFI on my timer so that it will come on and off when i want it to.
    Charles
    Coleman 16'x48"
    Intex 2100 GPH pump & Sand filter, Intex Robot Vacuum
    Hayward Wide Mouth Skimmer
    TF-100 Test Kit Magnetic Speed Stirer

  7. Back To Top    #7

    TFP Guide
    PAGirl's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Central PA
    Posts
    2,388

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    My pump cord did the same, my husband replaced the end with a regular plug since the outlet was GFCI. (He's an electrician.)
    26' X 52" Intex Ultra Frame. Intex Sand Filter
    26' X 52 Intex Ultra Frame Install
    You can lead a horse to (clear) water, but you can't force him to swim in it!

  8. Back To Top    #8


    TFP Guide
    jeffchap's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Edmond OK
    Posts
    1,373

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    I replaced my Intex GFCI with a regular plug as well. My socket is GFCI protected at the house. The Intex one kept tripping when my external timer turned everything on.
    25000 gallon free-form gunite
    Jandy Stealth pump/CL340 cartridge filter
    Pentair IC40 SWG
    Pentair MasterTemp 250HD heater
    Jandy AquaLink RS automation

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Seguin TX
    Posts
    190

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    Same here, anytime the power fails, my intex GFCI resets itself, I removed, replaced with a water resistant plug, and plugged into the home GFCI with a rainproof cover.
    -----------------------------------------------------------
    2017-Intex Ultra Frame 16x48 5000 Gallons
    Intex 2800GPH Pump with 14" Intex Sand Filter
    My Intex Pool Setup Video :Intex pool rises from the ashes - installing and leveling - EP-72 - YouTube

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sacramento, CA
    Posts
    2,769

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    The conundrum:

    The NEC requires electrical outlets supplying power to a permanently installed pool to be protected by a GFCI. NEC 680.20(C). The Plug connection for a permanent pool does not have to have integrated GFCI protection. NEC 680.20(A)(5).

    The NEC requires 125 volt electrical outlets within 20 feet of a sorable pool to be protected by a GFCI. NEC 680.32. The Plug connection for a storable pool must have integrated GFCI protection. NEC 680.31.

    So if you cut the GFCI off the cord the pump no longer has its UL certification.

    Frankly I have no answer, because as you have noticed GFCI in series tend to have more nuisance trips. Inexpensive timers and transformers only make things worse.

    I think this is rather nuts. I would buy a high quality timer. I would use the two GFCI unless I had a tripping problem. I would have the GFCI in the outlet not the breaker. If I had a tripping problem I would replace the entire cord, not just cut off the end. I would keep the GFCI cord so I could replace it later if I sell the pool.
    22k gallon IG pebblefina, Jandy 1.5 HP VS, Jandy CV Cartridge filter, Fafco solar panels, Polaris 360 supply side cleaner, waterfall

  11. Back To Top    #11
    jmcdtucson's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    314

    Re: Intex 1000 gph pump-GFI will not reset

    I think the NEC requires the plug for a storable pool to be GFCI because they assume the consumer will eventually make a mistake and plug that storable pool into a non-GFCI outlet. Provided you are not THAT consumer, you are safe as far as the laws of physics are concerned.
    Intex 12'x24'x52"
    8,403 gallons
    Intex SF60110 2450 GPH Sand Filter
    Intex CS8110 SWG
    Aquabot AJET121I Pool Rover S20-40

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •