Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: help. pump won't start.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016
    Location
    Arlington, TX
    Posts
    205

    help. pump won't start.

    I have a Hayward Super Pump II (2HP) that I had to get the pump seal replaced on. I did the rest of the gasket kit too. When I went to put it back, it just hums and won't spin. I pulled it out and started it and it worked outside the housing so I thought I had it bound. After numerous attempts I realized that it was coincidence that it worked outside and not inside the housing. Once it tripped my breaker. So now I see even outside the housing with nothing to possibly bind it, it just hums. Shaft turns freely. I know Leslies took one of the capacitors off to get to the shaft to remove the impeller. Is it possible it is damaged or maybe hooked up wrong? I am getting ready to ensure my wiring is correct but I am sure it is since I took a picture of the 220 connection before for reference.

    Thanks for any assistance. I tried getting someone out but I can't even get anyone to return my calls. I know this is a busy time for pool guys.

    scott

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    May 2016
    Location
    Arlington, TX
    Posts
    205

    Re: help. pump won't start.

    Quote Originally Posted by scottsams View Post
    I have a Hayward Super Pump II (2HP) that I had to get the pump seal replaced on. I did the rest of the gasket kit too. When I went to put it back, it just hums and won't spin. I pulled it out and started it and it worked outside the housing so I thought I had it bound. After numerous attempts I realized that it was coincidence that it worked outside and not inside the housing. Once it tripped my breaker. So now I see even outside the housing with nothing to possibly bind it, it just hums. Shaft turns freely. I know Leslies took one of the capacitors off to get to the shaft to remove the impeller. Is it possible it is damaged or maybe hooked up wrong? I am getting ready to ensure my wiring is correct but I am sure it is since I took a picture of the 220 connection before for reference.

    Thanks for any assistance. I tried getting someone out but I can't even get anyone to return my calls. I know this is a busy time for pool guys.

    scott
    I got it. Turned out I knocked the centrifugal switch off kilter when working on it. Took it off and put it back on and it started right up.

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: help. pump won't start.

    Nice save!
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •