Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Equipment Bonding /Grounding

  1. Back To Top    #1

    Equipment Bonding /Grounding

    I just noticed that my pool heater, installed about three years ago has no 8 AWG copper bonding attached to it's lug. A bonding wire exists and runs and connects to the three pumps but it just ends at the last pump. I assume I should extent that copper wire to the heater. Is there any reason why the installer would not have extended it and attached it to the heater lug. If I extent the wire to the heater lug, does the wire just dead end there or should it run back to the ground rod (i.e. loop back)



  2. Back To Top    #2
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Columbia, SC

    Re: Equipment Bonding /Grounding

    Welcome to TFP!

    Bonding does not go to a ground rod. Just extend the #8 from the last pump using the proper split nut connector.
    TFP Moderator 39 X 18 23,000(ish) freeform gunite; built 2007ish; Pentair Triton II TR100 600lb Sand filter; 2 HP Pentair pump with 2.2 HP AO Smith single speed motor; 2 skimmers, 1 main drain, 4 returns w/waterfall, Stenner 45MHP2 3GPD running@ 60% - 15 gal Tank; heated by the sun CYA 200+ when I started - 50 now. Dolphin Supreme M5 Pool Cleaner. Hot Springs SX Spa, 285 gallon

  3. Back To Top    #3

    Re: Equipment Bonding /Grounding

    Thank you.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2012
    western NY

    Re: Equipment Bonding /Grounding

    Tim's info is good. The reason the installer did not do it is most of them don't understand the need for it
    Unknown make 18' above ground (bought used in 1999) Sparco sand filter. Hayward 100,000 BTu heater. 2 speed pump

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts