Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016
    Location
    Allentown, PA
    Posts
    3

    Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    Hi! I have a 15' above ground Summer Escapes metal frame pool. Last year I upgraded the system to an Intex 2800 gph sand filter and pump with an Intex ECO8110 salt water generator. Everything worked great! I hooked everything back up yesterday, following instructions and the pump just hums. I found another thread to check the capacitor, so I took it apart. The impeller would not move until I really cranked it. I unscrewed it, cleaned it and put it back together. The motor under the top looked a little bit corroded, so I wiped it off too. Plugged it back in, basket filled with water, pump still just hums! Any other ideas or should I just buy another one?

  2. Back To Top    #2

    Re: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    Probably bad bearings. Mine does it too. Tore it apart and the impeller side bearing was shot.

    6000rz bearing from amazon got 2 for under 10 bucks

    Sent from my SAMSUNG-SM-G900A using Tapatalk
    Intex ultra frame 22 x52
    intex sand filter and pump
    intex saltwater generator

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2016
    Location
    Allentown, PA
    Posts
    3

    Re: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    Thanks Cajun cowboy! Where are the bearings located? I took off eveything, but didn't want to pull the big covering completely off the motor since there was a threaded cord it looked like I could damage. Is it easy to replace? I like to try to fix things, but I'm not always good at it! Lol!

  4. Back To Top    #4

    Re: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    Google intex pool pump bearings and 3 vids will come up to walk you through it. It's not very hard just remember how everything goes back

    Sent from my SAMSUNG-SM-G900A using Tapatalk
    Intex ultra frame 22 x52
    intex sand filter and pump
    intex saltwater generator

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    May 2016
    Location
    Allentown, PA
    Posts
    3

    Re: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    Thanks so much! I will try that! ☺

  6. Back To Top    #6

    Re: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    I did run into a problem. I ordered the 6000rz bearing but they changed size bearing sometime between my old pump and new pump. The new pump has a 6201z bearing which is a little bigger so you may want to tear it down and see which one you will need

    Sent from my SAMSUNG-SM-G900A using Tapatalk
    Intex ultra frame 22 x52
    intex sand filter and pump
    intex saltwater generator

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Middleburg, Fl
    Posts
    1

    Re: Intex 2800 gph sand filter pump hums, but doesn't pump

    So did the bearings fix your problem or did you have to replace something else. I'm having the same problem, saw a lot of post about the capacitor but having a hard time finding a replacement. Just looking for other options.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •