Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: I've had it!! Filter issues/solar issues

  1. Back To Top    #1
    zelda610's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Elk Grove
    Posts
    2

    I've had it!! Filter issues/solar issues

    Hi,

    I've been reading your forum for a while now and I decided to finally ask for help.

    I have a 17,500 gal in-ground pool, pebble tech
    Sta-rite 3 filter
    Pentair Variable speed pump
    Pentair pool sweep with booster pump
    Sun touch controller (don't get me started)
    Roof panel solar

    We have had the pool aprx 6 years. Beginning great, but then it seemed the next year and every year since then we have trouble with air in the system. This also seems to occur only after the solar gets turned on, but that could be a coincidence.

    I have a pool service to do chemicals and skimmer baskets. I clean the filter cartridges. So far, I have cleaned them three times in the last month and a half this year. The second time I soaked them overnight with dish soap as per the site. Now again the system has too much air in it, the sweep won't run and the solar sounds like a marbles coming down the pipes. We replaced the filter cartridges last year.

    The pool itself looks great, the chemicals are okay except the CYA is a little high, it is down at this time to 120 ppm from 220 ppm in the fall (thank god California got rain).

    What am I doing wrong here????

    Thanks so much for any comments or directing me to another posting.

    Zelda610

  2. Back To Top    #2
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,959

    Re: I've had it!! Filter issues/solar issues

    Hi Zelda and welcome to TFP! Well, first we can assume that an SWG will generate "some" air bubbles, but certainly not to the point that it should be a problem with performance in your system. If you are getting lots of air in your system, specifically seen in your pump strainer basket, then that would indicate a suction side air leak. Now I will also say that there's a difference between an obvious suction side leak where air is trapped under the clear lid of the strainer basket, as opposed to low return jet pressure that may be a result of clogged filters. The reason I mention that is because you said you've cleaned your filters 3Xs this last month, and you should not have to do that with TFP-clear water.

    By any chance can you post a full set of test results? Also, here is the TFP Pool School - Suction Side Air Leaks page in case you want to try any of these troubleshooting procedures. I'm very curious to see your water results though.
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  3. Back To Top    #3


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: I've had it!! Filter issues/solar issues

    Welcome to TFP Zelda

    I have to ask because you said you have been reading here for a while.. Is there a reason you are not testing your own water, you say the numbers a good but we almost always see numbers are not good.. is the pool service just telling you they are good?

    At 200 sq ft filter it should be good, it is on the small side but normal for your size pool...

    How much air comes out of the air bleeder valve on the top of the filter and how fast is it coming back again..

    Are your valve's opening all the way once solar is selected?

    Let us know
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

  4. Back To Top    #4
    zelda610's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Elk Grove
    Posts
    2

    Re: I've had it!! Filter issues/solar issues

    Quote Originally Posted by cowboycasey View Post
    Welcome to TFP Zelda

    I have to ask because you said you have been reading here for a while.. Is there a reason you are not testing your own water, you say the numbers a good but we almost always see numbers are not good.. is the pool service just telling you they are good?

    At 200 sq ft filter it should be good, it is on the small side but normal for your size pool...

    How much air comes out of the air bleeder valve on the top of the filter and how fast is it coming back again..

    Are your valve's opening all the way once solar is selected?

    Let us know
    Okay,

    I have to admit your right. I do need to check my own chemicals. That's one thing I'm doing wrong

    I need to buy that TF-100 test kit.

    In the meantime I did use my little testing kit from the pool store. The pH is good at about 7.4. The chlorine is a little high. According to the test strip i used (again I apologize and will get more accurate information with the new kit) the water is very hard. This does not surprise me as have very hard water here in Elk Grove, CA. The CYA is still running high.

    I bled the air bleeder and it came out water right away. The solar was not on when I did this. I tried running the sweep since the solar was off, but nothing.

    I do see a small bubble on top of the filter basket. I poured water over the top of the filter basket to check for air, but nothing.

    By the way, when the solar is on and I'm out front of my house you can hear the air running through, it makes a definite noise. and yes the valves completely open when the solar is on.

    Anyway, I will repost when I get the new kit and check the chemicals again.

    Thank you for all your help.

    PS. My dad was a chemist who made rocket fuel. He never wanted a pool because it was too much work! I should have listened to my dad! JK, love my pool.

  5. Back To Top    #5


    TFP Guide

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Central Valley CA
    Posts
    1,073

    Re: I've had it!! Filter issues/solar issues

    Could be a bad vacuum release valve or pressure issues causing the vacuum release not not close fully, take a look at THIS thread. Probably going to need to get on the roof to know for sure.
    12,300 Gallon, IG PebbleFina, 3 ft sheer, 2 Jandy nicheless LED lights, Jandy Pro 1.5HP VS pump (A.O. Smith Motor), PB4-60 Booster pump, Polaris 280, Jandy cv340 cartridge filter, Zodiac Z4 control panel W/iAquaLink, Stenner pumps for chlorine & MA connected to WiOn WiFi switches, TF-100. You can support TFP with AmazonSmile just click the link!

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: I've had it!! Filter issues/solar issues

    Welcome to TFP!!!

    FYI, the chlorine "a little high" is likely actually way too low. For a CYA of 120ppm, the FC should never be below 9ppm ... which is likely way off the scale of your test strip.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •