Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: after backwash, strong suction, then fades to a trickle after 5-10 mins

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016
    Location
    flower mound, tx
    Posts
    1

    after backwash, strong suction, then fades to a trickle after 5-10 mins

    I just replaced my DE filter grids that were cracked with these from ebay: Pleatco Swimming Pool 48 Sq ft de Filter Grid Set for Hayward Pentair Filters | eBay

    Since then, whenever I initially turn on the pump, water is flowing nice and strong through the system, the kreepy krauly is flying around the pool, the pressure gauge reads 25. Everything seems great. But slowly after about 5-10 mins, kreepy krauly slows to a stop, water is barely flowing through the system, hardly any suction in the skimmers, water barely trickling out of the returns, and the pressure reads as high as 45. It must be the new filter grids right? I'm guessing maybe the construction of the weave may be too tight, preventing water from flowing through it easily and therefore the high (45) pressure? I've worked on every aspect of this pool for over a decade so I get how it works, but in this case I am at a loss.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: after backwash, strong suction, then fades to a trickle after 5-10 mins

    Welcome to TFP!

    Did you put DE into the filter after replacing the grids and after every backwash?

    What does the water look like?
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: after backwash, strong suction, then fades to a trickle after 5-10 mins

    It must be the new filter grids right?
    No. I do not think you have filtration issues but rather chemistry issues.

    As a result you are sucking algae (even though you may not see it) into your filter and clogging it up.

    My guess is you need to SLAM your Pool but can you post a set of current test numbers first?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •