Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Problem With Pump When Using Timer

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2013
    Falls Church, VA

    Problem With Pump When Using Timer

    We inherited our pool ten years ago. The equipment pad is elevated on an incline 15 ft. from the pool. The first year trying to use the timer the pump didnít want to prime on its own. So, Iíve always just ran it 24/7. This year I decided to become more of a conservationist and use the timer for more realistic run times. The pump still has the priming problem. An obvious problem is the pump basket doesnít remain full when the pump is turned off. The lid gasket seems to be in good shape. Is this problem caused or exacerbated by the equipment pad having elevation relative to the pool?
    11.5k gal, IG Plaster (2001), 1.5 HP Pentair Ultra-Flow Pump, Purex Triton FNS Plus 60 sqft DE filter

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2015
    Cantonment, FL (Pensacola Area)

    Re: Problem With Pump When Using Timer

    You could add a check valve prior to the pump so it will retain enough water to prime instead of running back to the pool.

    Also hunt down any small leaks you may have anywhere to slow water running back.
    15,000 Gallons vinyl in-ground screen enclosed, Hayward Eco-star SP3400VSP, Hayward Aqua Logic PL-Plus, Hayward T-15 Salt Cell, Hayward S244T Sand Filter, Polaris 380 with booster pump, Hayward heat pump HP50HA. K-2006 kit.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts