Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Pump Problems

  1. Back To Top    #1

    Pump Problems

    For the past 5 years, I have only been able to get 3 to 4 months out of a pump seal before it leaks or ruins the bearings. I have a 1.5 hp pump with the correct size impeller. I have used century, hayward and leslie brand pumps. I have installed a back flow value so no DE can get to the pump seal. I never see bubbles in my clear pump basket. I have been told my wiring is correct by an electrician. I limit my pump usage to 2 five hour seasons a day. The pump is not in direct sun. At a loss on why I cannot get a full season from a pump. Any help would be greatly appreciated.
    Virginia Beach, VA
    35,000 Gal, IG, Hayward, DE
    Century, 1.5 HP, Built in 2002, Auto Pilot, Salt
    TF-100, test kit, City Water

  2. Back To Top    #2


    TFP Guide

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Quaker Hill, CT
    Posts
    1,255

    Re: Pump Problems

    A couple shots in the dark.

    1) Is your DE filter leaking DE back into the return water, which would then be getting sucked back into your pump.

    2) are you in a particularly dusty or dirty area with a lot of wind blown particles getting into your pool

    3) where is you pump located, on a clean concrete pad, pavers and crushed stone, or something else
    Chuck-
    15x30 Above ground, Pentair Superflo VS, 19" sand filter, TF-100 test kit
    Aqua Comfort ACT750 heat pump / 6x20 ground mount solar panel / DIY automation

    Photos of 2016 Build, Inside Your Breaker Panel, Free Copy of 2017 NEC code
    TFP is funded by member support click here to help

  3. Back To Top    #3

    Re: Pump Problems

    Thanks for your reply:

    The pump is on concrete pad.
    I am not in dusty area.
    A pool company installed a back flow valve so The DE could not get back to the pump. I am not sure how to check for another DE leak.
    I have been stumped.
    Virginia Beach, VA
    35,000 Gal, IG, Hayward, DE
    Century, 1.5 HP, Built in 2002, Auto Pilot, Salt
    TF-100, test kit, City Water

  4. Back To Top    #4


    TFP Guide

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Quaker Hill, CT
    Posts
    1,255

    Re: Pump Problems

    Aslo have you inspected the seal damage to see how and where on the faces the damage is occurring, or is the leak happening because the motor shaft is corroding and pitting under the seal.
    Chuck-
    15x30 Above ground, Pentair Superflo VS, 19" sand filter, TF-100 test kit
    Aqua Comfort ACT750 heat pump / 6x20 ground mount solar panel / DIY automation

    Photos of 2016 Build, Inside Your Breaker Panel, Free Copy of 2017 NEC code
    TFP is funded by member support click here to help

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •