Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Hayward SP3400VSP technical question

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    790

    Hayward SP3400VSP technical question

    My Hayward EcoStar VSP did not start-up yesterday morning as it usually does. When trying to start the pump, it makes a 1-2 sec grind/grunt sound, then no more. This is the error code I received:

    DRIVE ERROR: DRV FAILED TO START.

    Here is the Hayward tech manual recommendations w this code:

    Indicates that the drive was not able to start the motor. Pump will attempt to start three times before stall error is displayed. Check to be sure motor shaft turns freely. Check motor connections to drive (page 4) to insure a good connection.
    If pump is being controlled via data link to a Hayward/Goldline Controller, disconnect the com ground wire between terminal 1 with EcoStar and terminal 4 with Hayward/Goldline Control (page 10). If no change check to insure other data wires are connected correctly (page 10).
    If error still exists remove all data links and run Standalone. Check values in Diagnosis menu and if they are all (0) check connection between interface and drive.
    If error still exists remove the Blue, Black and Red wires (page 4) from the drive and check each motor lead to ground. There should be no continuity. Check continuity from lead to lead. Ohms reading should be between 0.5 and 1.0 ohms max. If any of these readings are outside limits, replace motor. If they are within range, replace drive.

    Now, I pulled out the pump strainer screen and tried seeing if anything was caught in the impeller area. Nothing. When I replaced the screen and locked the top back on, obviously the water level was no long up to the top of the transparent screen. Now when I tried turning it on, it reads:

    DRIVE ERROR: PUMP HAS STALLED

    Here is the Hayward tech manual recommendations w this code:

    Check impeller and motor shaft for freedom of movement. If free, remove the Blue, Black and Red wires (page 4) from the drive and check each motor lead to ground. There should be no continuity. Next, check continuity from lead to lead. Ohms reading should be between 0.5 and 1.0 ohms max. If any of these readings are outside limits, replace motor. If they are within range, replace drive.

    I am assuming that since the water level is lower now, it is detecting that pump tried priming and could not do so, so the pump quit trying to prime itself. Either way, by performing the continuity tests, this should provide the tech [that is coming later this morning] w the info that either the motor or drive is bad, regardless of the prior ERROR CODE or the current ERROR CODE, correct?

    I would be interested in all Hayward SP3400VSP owners, if you could tell me how long you have had your EcoStar VSP, and what, if any, problems have you had and what was/were the resolution/s? Unfortunately I have read a lot of reviews where this pump has had major issues w the drives failing w/in 1-2 yrs and many w multiple failures of the drive. NOTE: My pump was installed Oct 2014, but not activated until Feb 2015.

    Thank you very much,
    tstex
    InGround 15K gal, 18'x30' 3.5' to 5.5' depth w/ 9'x9' spillover Spa, Pebblesheen w/ Travertine, Hayward 3 HP VSP, Hayward C4030 Cartridge, Hayward 1.5 HP for 2 Scupper columns, ProLogic, PL-PS-8 Panel, Hayward 400K BTU Heater, 3 ColorLogic LED, Spa Blower, TF-100 w S-Stick, QC Tiger Shark, Autofill

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: Hayward SP3400VSP technical question

    Did you try moving the motor shaft as the manual suggests?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    790

    Re: Hayward SP3400VSP technical question

    ****UPDATE****

    The tech arrived and replaced the drive, but same thing. So he pulled the motor and the drive shaft is frozen. Pump is 15 months old. What the X is wrong w this? What would cause the motor to lock-up on almost a brand new motor?

    If the motor is replaced and it does not start-up, then he'll replace the drive too. I'll keep you posted.

    thanks
    InGround 15K gal, 18'x30' 3.5' to 5.5' depth w/ 9'x9' spillover Spa, Pebblesheen w/ Travertine, Hayward 3 HP VSP, Hayward C4030 Cartridge, Hayward 1.5 HP for 2 Scupper columns, ProLogic, PL-PS-8 Panel, Hayward 400K BTU Heater, 3 ColorLogic LED, Spa Blower, TF-100 w S-Stick, QC Tiger Shark, Autofill

  4. Back To Top    #4
    borjis's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Pacific NW
    Posts
    2,055

    Re: Hayward SP3400VSP technical question

    that is strange for such a new motor.

    Do you have it surge protected? (nothing to do with your problem, just extra protection for the circuitry)
    16x32 IG Vinyl, 13,000 Gals. Hayward S-244T sand filter, SP2810X15 pump
    (1.5 HP motor) Raypak PR266AEN (266k btu) gas heater. TF-100 Test Kit.
    Dolphin E10 Cleaning Robot.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    790

    Re: Hayward SP3400VSP technical question

    Yes, very odd to have the motor replaced barely after a year. Hayward made good on it and everything was done under warranty.

    Since all is direct connected, what would be the best surge protection options along w not receiving a nasty-gram from manufacturer that says what I did voids warranty of "caused the issue" if there's a next one? It's also 220....thanks
    InGround 15K gal, 18'x30' 3.5' to 5.5' depth w/ 9'x9' spillover Spa, Pebblesheen w/ Travertine, Hayward 3 HP VSP, Hayward C4030 Cartridge, Hayward 1.5 HP for 2 Scupper columns, ProLogic, PL-PS-8 Panel, Hayward 400K BTU Heater, 3 ColorLogic LED, Spa Blower, TF-100 w S-Stick, QC Tiger Shark, Autofill

  6. Back To Top    #6
    mikespoolfl's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Florida
    Posts
    179

    Re: Hayward SP3400VSP technical question

    I have the Intermatic Surge Protector PS3000, it's a panel protector. Replaced the old no name one when I replaced my hayward ecostar with the bad drive.
    Screen enclosed 17K gal 16x30 IG with Diamond Brite finish, elevated 4 jet spa with spill over, Twin dolphin fountain, Hayward Ecostar pump[ Pentair intelliflo VS, Filter Sta rite Posi-Flo PTM 100, Aqua Cal heat pump, Tiger Shark QC robotic cleaner.
    Stenner peristaltic pump model 45MPHP10, 15 gal storage tank. TF 100 with Speed Stir.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •