Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Hayward VSP did not come on this morning

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    790

    Hayward VSP did not come on this morning

    Hello to all,

    Have a Hayward SP-3400-VSP and it did not come on this morning per normal program. [8-4 daily]. Installed Feb 2015 by PB.

    The remote display showed that both the pool icon and pump/filter icon were on, but it also said "check system or system error".

    I went out to the panel and checked to see if the pump breaker was on and it was. I turned off the pump/filter at panel. I flipped the pump breaker off, then back on, then turned on the pump/filter at the panel. The pump made about a 1 second "grunt-grind sound" and that's it. Turned off and tried it again and the same thing. I then just turned off the pump/filter.

    There is nothing of size in the pump strainer basket and both skimmer baskets were almost empty.

    I called my PB and they referred me to a Hayward Rep...they are coming out tomorrow sometime. Any ideas or suggestions on the problem and/or what I can do?

    Lastly, I have the Hayward Super II [1.5HP] Pump for my 2 scuppers. Could I run this for a bit to keep pool water circulating? I have not added my liq CL yet, so is it ok to do so w this pump?

    Thank you for your advice,
    tstex
    InGround 15K gal, 18'x30' 3.5' to 5.5' depth w/ 9'x9' spillover Spa, Pebblesheen w/ Travertine, Hayward 3 HP VSP, Hayward C4030 Cartridge, Hayward 1.5 HP for 2 Scupper columns, ProLogic, PL-PS-8 Panel, Hayward 400K BTU Heater, 3 ColorLogic LED, Spa Blower, TF-100 w S-Stick, QC Tiger Shark, Autofill

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Hayward VSP did not come on this morning

    Bummer! Yes, definitely add chlorine and run the other pump.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  3. Back To Top    #3


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: Hayward VSP did not come on this morning

    even without the pump, you can add chlorine and brush the pool and move the water around to mix the chlorine in
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    790

    Re: Hayward VSP did not come on this morning

    Is there a way/correct process to see if something is blocking the impeller or other?

    I checked the Hayward VSP Troubleshooting Guide and it said if it hums, something is blocking the impeller. But this is not a hum, it's a very quick grind-sound that does not last long, then nothing else?

    Thank you, tstex

    NOTE: The pump display stated: DRIVE ERROR; "Drv Failed to Start" Also, here is Hayward's Troubleshooting guide error codes:

    Drive Error! Drive failed to start:

    Indicates that the drive was not able to start the motor. Check impeller, diffuser, shaft seal, and motor for issues. Motor connections to drive should be verified. Drive will attempt to start the motor 3 times before pump stall error is displayed.


    Does this help?
    InGround 15K gal, 18'x30' 3.5' to 5.5' depth w/ 9'x9' spillover Spa, Pebblesheen w/ Travertine, Hayward 3 HP VSP, Hayward C4030 Cartridge, Hayward 1.5 HP for 2 Scupper columns, ProLogic, PL-PS-8 Panel, Hayward 400K BTU Heater, 3 ColorLogic LED, Spa Blower, TF-100 w S-Stick, QC Tiger Shark, Autofill

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •