Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Pump won't prime

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    13

    Pump won't prime

    We're trying to open our in laws pool. They usually have a pool company do it for them so they don't have much info for us. When we fired everything up it seemed to run pretty good. All of a sudden the DE filter started leaking from the bottom valve and now the pump won't prime. I'm attaching a couple of pics of the equipment. Nothing is marked so I'm not sure if the valves are open correctly or not.
    Any suggestions to get the pump going?
    Attached Images Attached Images

  2. Back To Top    #2
    frustratedpoolmom's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    SWSuburban Chicago, IL
    Posts
    11,965

    Re: Pump won't prime

    Those filters are notorius for leaking at the bottom plug, try tightening but don't over tighten.

    Try priming the hose with the multiport on backwash. the Valves are open. Close them, fill the pump basket, close it, turn on the pump and open the valves one at a time. It could take several tries. Are all the plugs out of the skimmers and returns in the pool?
    Helpful links: Pool School; CYA/Chlorine Chart
    24' round AG pool, 52" high, Raypak heater; Waterway 2 spd Pump;
    150 Sq ft. Clearwater Cartridge Filter; Former and DISSATISFIED "Pool Frog" owner
    http://www.PerfectlyClearPoolService.com

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    13

    Re: Pump won't prime

    Quote Originally Posted by frustratedpoolmom View Post
    Those filters are notorius for leaking at the bottom plug, try tightening but don't over tighten.

    Try priming the hose with the multiport on backwash. the Valves are open. Close them, fill the pump basket, close it, turn on the pump and open the valves one at a time. It could take several tries. Are all the plugs out of the skimmers and returns in the pool?
    I don't know what we're doing wrong. We tried what you said. Had the pump primed and running once or twice today. It just keeps losing its prime. We used our air compressor and tried to blow out all of the lines. It's like there is something blocking the water right before it gets to the pump.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Pump won't prime

    Often problems with keeping pumps primed are due to suction leaks. Here is an article from Pool School on tracking them down, Pool School - Suction Side Air Leaks
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •