Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Opening in Ontario Canada - pump isnt cooperating

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2013
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    61

    Opening in Ontario Canada - pump isnt cooperating

    Well, yesterday evening I removed the winter cover and looked at the lovely blue pool.

    I put the hose in to raise the water level, removed the plugs from my skimmer and jets. Went on to put in my filters and fill up the bowl then seal that up.

    After filling the pump and setting my jandy valve to main drain I tried to fire it up. TRIED to fire it up. The suction just wasn't making its way through to the filter.

    I added some bleach and agitated the water for a good 20 minutes to help by me some time.


    So today my plan is:

    Check the impeller isn't clogged.
    plumbers tape on all unions
    shaving cream on all connections

    Cross my fingers that this isn't the start of a string of events.

    The in ground pool and equipment is only 3 years new.

    Wish me luck and any further advice is appreciated.
    18' x 36' vinyl steel wall pool with deep end, 2 lights and 6' steps, main drain, SWG, Cartridge Filter, 320,000 BTU Rheem heater, 3/4HP 1 stage pump - Ontario, Canada

  2. Back To Top    #2
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,977

    Re: Opening in Ontario Canada - pump isnt cooperating

    So is your pump actually operating? Does it appear to be "trying" to pull-in water? Do you notice a difference between a weak motor versus a suction-side leak? Did you have the pump stored-away (disconnected) during the winter? Any change in suction if you switch from drain to skimmer?
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2013
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    61

    Re: Opening in Ontario Canada - pump isnt cooperating

    We are back up and running. It was as expected something silly. After going through my check list (didn't hurt to lubricate the O-rings anyway), there was a plug inside the top end of the pump with the connections still on and the union screwed on top so that I couldn't see it. Phew...

    It never helps to be in a rush to do anything. Just another example of that.
    18' x 36' vinyl steel wall pool with deep end, 2 lights and 6' steps, main drain, SWG, Cartridge Filter, 320,000 BTU Rheem heater, 3/4HP 1 stage pump - Ontario, Canada

  4. Back To Top    #4
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,977

    Re: Opening in Ontario Canada - pump isnt cooperating

    Good thing you found it before causing any serious damage. Now .... on to the weekend!
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •