Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Pool light not working

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2016

    Pool light not working

    Hi, need some expert advice! I have an inground pool with a 12v single lighting system. The transformer is the Intermatic PX300 running to an old American Products R300 BC light housing. (now Pentair Amerlite I think). After running for roughly 5 mins the LED bulb stops working, give it 10 mins break and switch back on and it works again...for 5 mins at most. So what I have done so far:

    - replaced the transformer
    - replaced the LED light
    - checker voltage line input and output at the transformer before and after failure
    - checked voltage at bulb housing

    Everything seems fine. The only assumption I can come to is there is some fuse somewhere that is heating up and then switching off. Only other observation is that within the pool light housing itself there appears to be a small wire/something encased in cardboard sticking out of the hardened gel area around the light socket base? So aside from smashing it all to pieces in rage please advise a complete novice!


  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Apr 2016

    Re: Pool light not working

    LED lights of all kinds do contain electronic circuitry. My guess would be that the Electronics for some reason get too hot and switch off. Once the temperature drops the Circuit comes on again. Is the light properly underwater or are you testing it in the air ? Most pool lights may only be turned on when they're underwater. It can't be a fuse - if a fuse melts it's not coming on again. It can't be a Circuit breaker either, as you'd have to reset it to start it over. Does the transformer get hot ? There couod be some kind of temperature switch on that one.
    Indoor pool appr. 27'x13'x5', rectangular, concrete pool with epoxi coating, Sand filter with 1.5 hp pump, Electric heater + heat pump, Automatic system for chlorine and acid
    2 lights, 300 W each

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Dec 2014
    Riverside California

    Re: Pool light not working

    Is the socket that the LED bulb screws into corroded? If so, clean it up and try the light again. Be sure you are screwing the light bulb all the way into the socket. As Linn said, do not run the light out of the water for more than a few seconds, it will heat up fast.
    38000 Gal, IG, Plaster, 20' x 40' x 10', Attached Raised Spa, Intelliflo VS 3 HP (011018), Pentair Quad DE 60 Filter, Raypak (Rheem) 400,000 BTU (407a low Nox), Easy Touch 8 upgrade, Screenlogic 2 with wireless, IS-4 Spa Side Remote, Stenner 45MPHP10 w/15 gal tank, Intellibrite 5g (3), Dolphin Triton Plus robot with PRO remote, Water Tech Catfish handheld vacuum for spa, TF100 with SpeedStir.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts