Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Intex Krystal Clear Sand Pump's gauge is always in the red. Broken?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    East Tn
    Posts
    6

    Intex Krystal Clear Sand Pump's gauge is always in the red. Broken?

    Hey all,

    this is our second season using our Intex sand pump. It's an awesome pump and is still working great! We are on day 2 of the swim season this year. I noticed today that the gauge does not move. It's consistently at about 55psi which seems very high and is way in the red. But the pump is working great. Excellent, strong return. I backwashed and rinsed it today. Last summer when the psi would get high, I'd do that and it would go down. Doesn't seem to make a difference this year. Is my gauge broken? Needs more sand? Any ideas?

    My pump is 2800gph
    My pool is a Coleman 18'
    I am using a skimmer that I installed after purchase and all Intex hoses/plunger valves


    TIA

  2. Back To Top    #2
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,982

    Re: Intex Krystal Clear Sand Pump's gauge is always in the red. Broken?

    Amanda, it's very possible your gauge just needs to be replaced. It happens. Better than replacing the whole pump/filter. I think on those pumps the gauge is mounted on the side and can be replaced. Should be an easy DIY item. You can order a replacement gauge from here at the TFTestkits.net page if you like. They are good quality and have it shipped to your front door. Just a thought. Have a nice weekend.
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    East Tn
    Posts
    6

    Re: Intex Krystal Clear Sand Pump's gauge is always in the red. Broken?

    Yes, the gauge just mounts on the side near the top. Replacing it would be ideal since the pump still appears to be working great! How do I know which gauge I need? The rear mount?

  4. Back To Top    #4
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,982

    Re: Intex Krystal Clear Sand Pump's gauge is always in the red. Broken?

    Rear mount looks like it should do the trick. Just look closely at the back of your current gauze to make sure it looks like it has a threaded male end that goes into the pump housing.
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •