Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Pump makes metallic ping sound

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Rockville, MD
    Posts
    72

    Question Pump makes metallic ping sound

    I just got my pump running this season. It spent the winter out in the elements and not covered. I am hearing occasional metallic pinging sounds maybe a momentary metallic scratch. I believe it is on the dry end. I checked to make sure the impeller was cleared.

    Any ideas on what this is? Should I be running it?

    I have a new variable speed pump in the box. I was going to replace it after the pool has had its spring break-in.
    Pool: 40x15ft "Mt. Lake" shaped plaster IG (30k gallons with Borates)
    SWG: Circupool Si-45
    Pumps: Hayward MaxFlo VS (SP2302VSP) + Booster Pump for Polaris 180
    Filter: Pentair Tagelus TA-60D (Sand)
    Test Kit: TF-100 (with Speed Stir)

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Pump makes metallic ping sound

    Last time mine did that there was a snail shell banging around in there.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Rockville, MD
    Posts
    72

    Re: Pump makes metallic ping sound

    Was it in the impeller or in the motor housing?
    Pool: 40x15ft "Mt. Lake" shaped plaster IG (30k gallons with Borates)
    SWG: Circupool Si-45
    Pumps: Hayward MaxFlo VS (SP2302VSP) + Booster Pump for Polaris 180
    Filter: Pentair Tagelus TA-60D (Sand)
    Test Kit: TF-100 (with Speed Stir)

  4. Back To Top    #4

    Re: Pump makes metallic ping sound

    Could be debris getting in the fan. There's a fan mounted on the shaft just inside the front of the motor. There are vents in the front and back to allow for airflow. Air gets sucked into the front vents and blown out the back vents.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Rockville, MD
    Posts
    72

    Re: Pump makes metallic ping sound

    This is interesting... I was trying to think about how to explain the sound. Water dripping on an air conditioner compressor fan came to mind. Also popcorn being made in a sauce pan. The fan may very well be were to look.
    Pool: 40x15ft "Mt. Lake" shaped plaster IG (30k gallons with Borates)
    SWG: Circupool Si-45
    Pumps: Hayward MaxFlo VS (SP2302VSP) + Booster Pump for Polaris 180
    Filter: Pentair Tagelus TA-60D (Sand)
    Test Kit: TF-100 (with Speed Stir)

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Pump makes metallic ping sound

    Snail shell in the fan at the back of the pump.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •