Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Opened...first numbers with my band new TF100

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Southwest New Hampshire
    Posts
    52

    Opened...first numbers with my band new TF100

    Opened the pool last evening. Lovely clear water and 49degrees. Just some minor debris, couple leaves, lots of spiders and some fine dustlike sediment. As the water level came up with all the snow melt and rain the water rose half way up the skimmer, so the water in the skimmers warmed and we did get a little goopy in there. I ran the pump overnight (SWG off) and tested with my brand spanking new TF-100 this morning.
    FC- 1.5
    CC- 0
    pH- 7.4
    TA- 70
    CYA- 65
    Salt- 1800ppm (Aquacheck strip) 2200 at the SWG unit
    Temp-50

    We're pretty low on the salt because when I closed last year, I drained below the returns. But when I looked at it, it just looked soooo low. After capping everything off I refilled halfway between the returns and the bottom of the skimmers. Our CYA was pretty high at the end of last season, so that's why it's still 65 after the refill.

    My plans-
    1. Add 200 lbs salt. I'll probably need to add another bag or so. I have read threads about cold water and SWG readings, so I am going to go with the strip results. On a side note, our Walmart now carries the white bags, only 80cents more than the blue bags, so I splurged for the quicker dissolving stuff.
    2. Start the SWG to bring FC up to around 5
    3. Bring up CYA to 70-75

    Anything else jump out? I don't think I'll do anything with the pH as it tends to drift upwards a bit with the SWG. Should the bit of goop in the skimmers concern me? I cleaned them out...any need to shock?
    Andrew
    25,000 gal IG Vinyl - PoolPilot SC48 SWG - Sta-Rite 1HP/System3 CF - AquaCal HeatPump - TF-100

  2. Back To Top    #2
    frustratedpoolmom's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    SWSuburban Chicago, IL
    Posts
    11,965

    Re: Opened...first numbers with my band new TF100

    I would just bump up the FC like you planned, and then do an overnight test to see if it's holding. If you lose more than 1ppm, then go ahead and shock.

    Otherwise your plan looks like a good one to me!
    Helpful links: Pool School; CYA/Chlorine Chart
    24' round AG pool, 52" high, Raypak heater; Waterway 2 spd Pump;
    150 Sq ft. Clearwater Cartridge Filter; Former and DISSATISFIED "Pool Frog" owner
    http://www.PerfectlyClearPoolService.com

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,082

    Re: Opened...first numbers with my band new TF100

    Hey, Andrew,

    You might want to wait another week or so and test CYA once more. You're awfully close at 65ppm and, for a variety of reasons, you just might test 70+ in another week.

    Those are very nice opening numbers....good work!
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Southwest New Hampshire
    Posts
    52

    Re: Opened...first numbers with my band new TF100

    Quote Originally Posted by duraleigh
    Hey, Andrew,

    You might want to wait another week or so and test CYA once more.
    Good point...can always add it if I need...easier than lowering it...
    Andrew
    25,000 gal IG Vinyl - PoolPilot SC48 SWG - Sta-Rite 1HP/System3 CF - AquaCal HeatPump - TF-100

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •