Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Spa auxiliary blower not working

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Wilmington, NC
    Posts
    9

    Spa auxiliary blower not working

    Noob here with a question. Spa comes on, heater comes on, but aux blower doesn't. Then the spa and heater shut down after a couple minutes. Any ideas?
    Thanks,
    Jeff

    Edit: it worked fine couple weeks ago and the entire pool/spa is only 11 months old

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,473

    Re: Spa auxiliary blower not working

    What controller do you have?

    By aux blower, is that for the spa jets?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Wilmington, NC
    Posts
    9

    Re: Spa auxiliary blower not working

    Hayward. And yes for the spa jets.

  4. Back To Top    #4
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,473

    Re: Spa auxiliary blower not working

    Which hayward controller? There are several.

    Can you manually turn on the blower with the panel button?

    Also when you say the "spa" comes on, do mean the jets?

    Most hayward controllers have timers that will shut off a relay after a set time. Any chance those timers were changed?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Wilmington, NC
    Posts
    9

    Re: Spa auxiliary blower not working

    Hey Mark sorry to be so vague. I'm out of town and obviously new to this pool thing. Can't remember the model but I can control it from either the hand held remote or the panel. And by spa I do mean the jets. Seems like maybe there is an issue with the aux jets and the heater is cutting off because its over heating because the jets aren't coming on? All I know is it worked perfect until Saturday afternoon.
    Jeff

  6. Back To Top    #6
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,473

    Re: Spa auxiliary blower not working

    If the heater was overheating, there should be an error on the heater panel indicating so.

    When you get back, try it again but this time see if the heater led panel and/or controller panel readout report any errors. Also, check the controller timer settings to see if those were changed. But make sure you do this when there are no scheduled run times for the main pump. If a schedule start time kicks in, it can force an override of the controller.

    A full list of your equipment models could be helpful too.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Wilmington, NC
    Posts
    9

    Re: Spa auxiliary blower not working

    Thank you Mark I'll check that out and will also add equipment models to my sig.

    Jeff

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •