Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: sort of new but have an issue i dont undrstande

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Troup
    Posts
    1

    sort of new but have an issue i dont undrstande

    My wife signed up last spring and i have switched to liquid clorine and use the pool math. Pool has never looked so good or been as inexpensive to maintain.

    I have 2 new issues and am looking for help.

    The pumps run in the day time but when I get up in the am the spa has drained, it is cold out and the freeze protection is on. Would the freeze protection cause the spa to drain? Or do I have some obscure valve or mode setting incorrect?

    Second, I get an incredible amount of what looks like brown / tan "dirt" in corners or steps and edges of the pool and it builds if I dont sweep it daily. Could this actually be dirt or is it an algae of some sort. I have fought black algae before but it has not reappeared.

    Any help would be great, thanks

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    bdavis466's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Riverside, CA
    Posts
    3,309

    Re: sort of new but have an issue i dont undrstande

    Post a picture of your pool equipment including the valve set up as well as the specific details of your pool.

    Your description sounds more like algae than dirt since dirt does not reappear daily unless you deal with very high winds on a day to day basis. Time to do an OCLT and post your current test results.
    -Brian-
    33K Pool/Spa, Pentair Equipment
    POOL BUILD
    Davis Custom Construction - Home Page

  3. Back To Top    #3
    Patrick_B's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Midland TX
    Posts
    15,001

    Re: sort of new but have an issue i dont undrstande

    Welcome to TFP!

    If you would please, start a question in one of the forums on these issues, and we will try to help.
    TFP Moderator
    Essential Links:
    ABC's Of Pool Chemistry, Test Kits, SLAM Your Pool
    28K Gal IG FreeForm, CLI Quartz, Pentair 36"SF & VS Pump, Dolphin M5, Rheem

  4. Back To Top    #4

    TFP Guide

    chiefwej's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Tucson
    Posts
    2,853

    Re: sort of new but have an issue i dont undrstande

    Check your valve settings. You are obviously drawing water from the spa and not returning it.

    I would doubt an algae problem. Unless you have VERY low chlorine level (zero or very near), algae won't grow in cold water.
    chiefwej
    Tucson, AZ
    16x36 rectangular (19k) Pebble Tec play pool/spa, Pentair Intelliflo VS 011018, Super II 2hp (spa), Aqua Rite T-15 SWG, Pro Grid 60 DE, Hayward H400 & Heliocol Solar heating, A&A infloor system, fill water w/high CH and TA, 50 ppm borates,TF-100 test kit

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    arlington, tx
    Posts
    100

    Re: sort of new but have an issue i dont undrstande

    could it be rust???

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •