Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: Return Jets not working

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Keller
    Posts
    9

    Return Jets not working

    Hello.. having a problem with my return jets and wondering if anyone has had similar issues. My pump and spa seem to be running fine, but my return jets and my polaris pool cleaner are not working. I just cleaned my filters a few weeks ago and my pressure appears to be fine. I also cleaned out the skimmer basket and the pump strainer basket. I reached in and did not feel any obstructions in the impeller and it seemed to turn fine. I am sure what the issue is and looking for some additional thoughts on what I might can troubleshoot. In case it matters, this is a saltwater pool. Thanks for any help you can provide.

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Wildomar, California
    Posts
    423

    Re: Return Jets not working

    What kind of psi is on your pressure gauge? Are your valves correct? What kind of suction and flow rate? Can we get more info?

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Keller
    Posts
    9

    Re: Return Jets not working

    Quote Originally Posted by OldPoolMan View Post
    What kind of psi is on your pressure gauge? Are your valves correct? What kind of suction and flow rate? Can we get more info?
    Not sure how to answer all of your questions.. but the pressure is running just over 20psi, which is pretty normal with clean filters. I have not noticed a significant margin of error since the filters have been cleaned. I have no idea how to measure the suction and flow rate.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Keller
    Posts
    9

    Re: Return Jets not working

    Anyone have any more ideas before I have to call the pool company? Thanks!

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Houston, TX
    Posts
    104

    Re: Return Jets not working

    I'm thinking you have a misaligned valve somewhere but hard to say.
    1) 15000 Gallons Gunite
    2) Sand
    3) In Ground
    4) Pentair Intelliflo VS
    5) SWG

  6. Back To Top    #6
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,975

    Re: Return Jets not working

    That is odd. Did you notice the return jets stopping immediately after working on your filter a while back, or did this just happen out of the blue? For all returns to not be blowing, logic would seem to point to:
    - Pump not pushing water (but then filter pressure would probably be next to nothing)
    - Valve turned to wrong position (but then I would suspect some serious back-pressure)
    - Plugged line somewhere between the filter outlet and return line before it disappears (but again, I'd suspect back-pressure)
    - What kind of filter exactly (perhaps something was not put back together correctly and it simply took some time to cause a blockage, or partial blockage)

    Do you have a skimmer and main drain? Do you see adequate suction from either or both?
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Keller
    Posts
    9

    Re: Return Jets not working

    Quote Originally Posted by Texas Splash View Post
    That is odd. Did you notice the return jets stopping immediately after working on your filter a while back, or did this just happen out of the blue? For all returns to not be blowing, logic would seem to point to:
    - Pump not pushing water (but then filter pressure would probably be next to nothing)
    - Valve turned to wrong position (but then I would suspect some serious back-pressure)
    - Plugged line somewhere between the filter outlet and return line before it disappears (but again, I'd suspect back-pressure)
    - What kind of filter exactly (perhaps something was not put back together correctly and it simply took some time to cause a blockage, or partial blockage)

    Do you have a skimmer and main drain? Do you see adequate suction from either or both?
    I will check the suction at the skimmer tonight. The filters are cartridge. I believe everything was working properly up until a few days ago. I was in the process of adding more salt to the pool and general maintenance when I noticed the pool not circulating. I turned it on and off at the main and checked the pump and basket. I also cleaned out the skimmer.. However I did not look at the skimmer area very good. I will check tonight to see if there is some sort of blockage.

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Keller
    Posts
    9

    Re: Return Jets not working

    Plenty of suction at the skimmer. Not sure how much pressure there is supposed to be but it was quite a bit of suction.

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Keller
    Posts
    9

    Re: Return Jets not working

    Any additional thoughts??

  10. Back To Top    #10

    TFP Guide

    pabeader's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Dallas Ga
    Posts
    4,064

    Re: Return Jets not working

    Well this makes no sense. If you have water in, the skimmers are sucking. And you have reasonable pressure at the filter, 20 psi seems reasonable. Where is the water going? We need picture of your equipment, plumbing and pool.

    I bet your spa is bubbling and frothing like crazy, compared to usual.
    Bob - Palm Beach by San Juan Pools. approx 5000 gals., Pentair 320 cartridge filter (all new guts installed by me), Goldline SWG, 'New to me' Kreepy Krauly Sand Shark, Intermec 104 Timer Test kit: TF-100 w/Speed Stir

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •