Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2015
    Location
    Waterdown, Ontario
    Posts
    7

    Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

    I have a 3 year old Hayward Super Pump that is not starting. When powered on, it just hums. It spins freely and I can kick-start it by spinning the impeller end manually and it runs fine then.

    Based on advice from other threads, I replaced the capacitor today with an identical match, and I am still getting the same symptoms. I need the pump to work in the next few days so I can winterize the pool.

    Any advice on what else to check? I am fairly certain I hooked up the leads to the capacitor correctly.

    Thanks!

  2. Back To Top    #2
    borjis's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Pacific NW
    Posts
    2,058

    Re: Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

    Take off the cover of the motor, I don't know what they are called but they look like large automotive distributor points on the very
    center of the motor behind the inspection cover.

    Are those all burned up or look good with clean contacts.
    16x32 IG Vinyl, 13,000 Gals. Hayward S-244T sand filter, SP2810X15 pump
    (1.5 HP motor) Raypak PR266AEN (266k btu) gas heater. TF-100 Test Kit.
    Dolphin E10 Cleaning Robot.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2015
    Location
    Waterdown, Ontario
    Posts
    7

    Re: Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

    Everything inside looks pretty clean. Are you referring to the 2 copper contacts in a V-Shape?

  4. Back To Top    #4

    TFP Guide

    pabeader's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Dallas Ga
    Posts
    4,064

    Re: Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

    It's called a stationary switch. Good idea to look at that.
    Bob - Palm Beach by San Juan Pools. approx 5000 gals., Pentair 320 cartridge filter (all new guts installed by me), Goldline SWG, 'New to me' Kreepy Krauly Sand Shark, Intermec 104 Timer Test kit: TF-100 w/Speed Stir

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    May 2015
    Location
    Waterdown, Ontario
    Posts
    7

    Re: Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

    Thanks for the tip though... I realized that when I had taken the pump apart originally I just put that piece back in tight enough to not lose the screws. I tightened it back up and it makes contact and starts beautifully.

    Greatly appreciate the quick reply and the advice I get on here.

  6. Back To Top    #6
    borjis's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Pacific NW
    Posts
    2,058

    Re: Hayward 1HP Super Pump - Still humming with new capacitor

    haha that might have been the quickest post a problem, post a solution. fixed. done. moment ever
    16x32 IG Vinyl, 13,000 Gals. Hayward S-244T sand filter, SP2810X15 pump
    (1.5 HP motor) Raypak PR266AEN (266k btu) gas heater. TF-100 Test Kit.
    Dolphin E10 Cleaning Robot.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •