Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Brand New Pentair Whisperflo WFE-8 2HP 208-230V failed to start.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Van Nuys, CA
    Posts
    42

    Brand New Pentair Whisperflo WFE-8 2HP 208-230V failed to start.

    Hello there,

    Yesterday a plumber installed this pump and tried to test it but it didn't start. There is power as you can hear a not loud noise. He tried to check the impeller and he said he feels some factory plastic debris and removed one tiny piece with screw driver. He tried to turn the impeller manually and said it kind of turn not easily. and told me to the call warranty as he encountered similar situation once before with factory debris in it. Also he didn't put water in it since the spa plaster is not done yet. I asked him if water is a must and he said at least for few seconds it should have worked. I would appreciate any thoughts before calling the warranty. The warranty papers says it must be installed by professional installer in order to cover and I'm not sure if the plumber is. Thank you in advance.
    15K Kidney shape plaster gunite pool, 1.5HP Pentair Whisperflo WFE-6, DE 4820 filter, Hayward 400K BTU NG heater, 9 x 7.5 Raised Spa, 7 Waterway Jets _ One 3 main fold jet by Waterway Plastics (total 9 jets), Spa-Pentair 2HP Whisperflo WFE-8 jet pump, 12 V Hayward Universal Core Logic Pool Light for Spa, Intermatic Sub Panel.

  2. Back To Top    #2

    TFP Guide

    pabeader's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Dallas Ga
    Posts
    4,064

    Re: Brand New Pentair Whisperflo WFE-8 2HP 208-230V failed to start.

    Others have called Warranty with plumber install and it was fine. Let us know what you find out.
    Bob - Palm Beach by San Juan Pools. approx 5000 gals., Pentair 320 cartridge filter (all new guts installed by me), Goldline SWG, 'New to me' Kreepy Krauly Sand Shark, Intermec 104 Timer Test kit: TF-100 w/Speed Stir

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Van Nuys, CA
    Posts
    42

    Re: Brand New Pentair Whisperflo WFE-8 2HP 208-230V failed to start.

    Problem solved without calling Warranty. Plumber screw up and I fixed it my self. He worked all day putting together all the plumbing ,new heater , 2 Jandy valves etc... I guess either he was really tired or really didn't pay attention to a new GFCI breaker instructions. Long story short the pump was getting 120V instead of 220. He connected the 2 phase to the GFCI's natural. I just removed it and connected it to 2nd load and the pump fired up.
    15K Kidney shape plaster gunite pool, 1.5HP Pentair Whisperflo WFE-6, DE 4820 filter, Hayward 400K BTU NG heater, 9 x 7.5 Raised Spa, 7 Waterway Jets _ One 3 main fold jet by Waterway Plastics (total 9 jets), Spa-Pentair 2HP Whisperflo WFE-8 jet pump, 12 V Hayward Universal Core Logic Pool Light for Spa, Intermatic Sub Panel.

  4. Back To Top    #4

    TFP Guide

    pabeader's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Dallas Ga
    Posts
    4,064

    Re: Brand New Pentair Whisperflo WFE-8 2HP 208-230V failed to start.

    Good for you!
    Bob - Palm Beach by San Juan Pools. approx 5000 gals., Pentair 320 cartridge filter (all new guts installed by me), Goldline SWG, 'New to me' Kreepy Krauly Sand Shark, Intermec 104 Timer Test kit: TF-100 w/Speed Stir

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •