Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Thread: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    I posted this question on Pentair's support forum 2-1/2 days ago, but have heard nothing from them as yet...so I thought I'd try here and see if anyone has any ideas what I could do or check...

    My 3-1/2 year old IC40 was no longer staying on reliably. Sometimes I'd check in the morning, and see there were no lights on the unit. Turning the pump off and unplugging/plugging in this unit would bring it back to life (although I sometimes had to do this 5 times before it would stay on).

    So I decided I might as well purchase a replacement cell, and got a new one off Amazon. I checked, and am able to adjust the cell operating percentage via my Easytouch panel, so I think the two units are communicating.

    Now I'm seeing the following:

    The unit comes on just fine, but the green and red Salt Cell lights will flash on and off alternately. Sometimes the unit will begin giving normal readings (only the green Salt Cell light lit), but that lasts only a minute or so before it starts alternating the red and green lights. And once in a while it will flash only the green Salt Cell light, but that, too, lasts only a minute or so before both the red and green lights start blinking again.

    I checked the salt level of the pool, and it reads 3200 ppm, so the salt level is OK. The rest of the pool readings are normal, too.

    I'm wondering if anyone has any ideas what might be wrong here? Is there a reset sequence I could try? Is this new cell not compatible with my 3-1/2 year old Easytouch control panel? Is there something failing in the Easytouch panel?

    Is there a sure-fire way to know if this new cell is good or bad?

    Any assistance here will be greatly appreciated.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  2. Back To Top    #2

    TFP Guide

    pabeader's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Dallas Ga
    Posts
    4,062

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    No expert, am I. But maybe this video will give you some ideas while you wait for one.

    My Intellichlor Salt Cell Has No Power: How To Replace The Fuse - YouTube
    Bob - Palm Beach by San Juan Pools. approx 5000 gals., Pentair 320 cartridge filter (all new guts installed by me), Goldline SWG, 'New to me' Kreepy Krauly Sand Shark, Intermec 104 Timer Test kit: TF-100 w/Speed Stir

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Apple Valley, CA
    Posts
    1

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    This is a shot in the dark. Pentair reversed the flow direction on the newer IC40's. I bought a new one on Amazon.com a few months ago and because of the reversal of the flow direction the control panel on my new ic40 had to be installed upside down.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    4,844

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    When I shut my pump off and restart I often get the flashing red/green lights. Often takes several minutes for it to stabilize. I'd let it sit overnight and see where you are.

    Also, on my pool, when the actual salt level in my pool measures 3200, the reading from the SWG shows about 2800 or less and it reports low salt. I have three systems and none of them report within 400 ppm of what my Taylor Salt test kit shows.

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Calder Spa.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Wow!!! Still no replies from Pentair, but 3 so far here! I love this place!!!!!!!

    I'll try to address the replies received so far....


    1. The cell has lights on it, so I'm fairly certain it's not a blown fuse.
    2. Good suggestion about checking the flow on this new unit. It is shaped identically to my old one, and I THOUGHT I'd checked the flow arrow, but will check it again when I get home.

    And last...the new cell's been in since Sunday, so I'm sure it's had time to settle.

    I will try adding more salt, though, as it's possible my salt reading was off (that's a test I have done at the pool store, as my test strips are too old).

    Thanks again, folks. I welcome other suggestions, and will report back after adding more salt.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Just a quick update....

    I checked that the flow was oriented correctly, and it was.

    I added another bag of pool salt, and will check the lights again tomorrow.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  7. Back To Top    #7
    jojoman's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Mandeville,La
    Posts
    181

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    I'm not sure but is the IC 40 powered by the motherboard? I have one but i'm not at home so i can't run out and see. I have seen many computerized things do strange things when the power supply starts acting up. The resisters,transistors, IC's, etc work fine when they are cool. As soon as the heat up they go crazy. Just a guess.
    12K gal, custom flipped kidney bean with spillover spa. All Pentair equipment, Whisperflo 1 1/2 HP, 400K BTU heater, Intellichlor IC 40 SWG, CCP-320 Cartridge filters, Kreepy Krauly pool cleaner with bootster pump, QuartzScapes in Aruba Sky blue, LED lights and travertine tiles for decking and stones on rear edge for landscaping. TF-100 test kit w/ SpeedStir

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    I think my next step, barring any other suggestions here (or Pentair, from whom I've yet to hear from) will be to reinstall my old Intellichlor and see if that works. The indications on this new Intellichlor seem to point to a faulty salt sensor. I added more salt to the pool last night, though, and will check again upon returning home from work today.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Kailua, Hawaii
    Posts
    7

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Just a thought, but maybe it's something with the power supply in the Easy touch control panel. Maybe it's not outputting the proper voltage, especially when it's under load. It's probably suppose to be outputting 22-39vdc like the standalone power supply. I would call Pentair and talk to their tech support. I just used them for warranty purposes on my IC40 that had a failed temperature sensor. They sent me a replacement temp/flow sensor after we talked about it. No questions asked. My cell is only 4 months old.
    20k Gal Plaster, 3/4 A.O. Smith B2847 Pump, Pentair CCP520 Cartridge Filter, Pentair IC40 SWG, Pentair 521377 Intelli pH Canister with Controller, Maytronics Dolphin Triton Plus cleaning robot

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Another update here....

    I've contacted Pentair tech support, and am told my unit is under warranty. I had to supply a receipt for the unit, along with a pool store water analysis, which I've done. I'm hoping to hear from Pentair sometime today or tomorrow, as I emailed them the 2 documents they needed Friday night. I got the impression they were going to send someone out to replace the sensor...but will wait to see what the cure is.

    The unit now doesn't alternate flashing the red and green Salt lights on the intellichlor....it now only flashes the green light, indicating the salt level is too high. I measured the salt level, and it's just a bit high at 3800, but not high enough it should be causing the salt level light to flash.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  11. Back To Top    #11

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Just another update...

    Pentair told me the documentation provided has authorized warranty repair, and that I'd be contacted by a local pool company to schedule their visit. Sure enough, I was contacted early this morning, and this pool company (one I'd never heard of) will come check it out on Wednesday.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    The local Pentair dealer looked the the unit yesterday and said my salt readings were off, and that the salt level was at 4,000ppm, and that would cause the high salt indication on the Intellichlor. I drained about 10" of water from the pool yesterday, and will finish filling tonite (hopefully). I'll report back if this unit stops warning of high salt once the water is diluted with fresh water.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  13. Back To Top    #13

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Long Beach, CA
    Posts
    2,641

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    That could very well cause the high salt issue as the Pentair does not have temperature compensation and when the pool water is warm the salt reading on the SWG reads higher than the actual measurement.
    16k gal plaster with raised spa, Jandy DEV60 filter, 2 HP 2-speed SHPF Jandy Stealth pump
    Hayward Aqua Rite T-15 SWCG, Jandy LXi 400k BTU NG heater, 350 sq.ft. of Sun Star solar panels, TF-100 Test Kit, Dolphin s300i Cleaner
    Test Kits . Pool Math . Chlorine/CYA Chart . The SLAM Process

  14. Back To Top    #14

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Murrieta, CA
    Posts
    204

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    On my IC40, I think the flashing green and red LED's indicate that the cell is measuring the salt level. It takes a couple of minutes, and then it should turn a solid red or solid green.

    My IC40 reads about 4200 ppm, but it doesn't give a high salt warning. I think the threshold is at about 4500 rpm. In any event, it's been working fine all summer. I thought about doing a partial drain, but decided against it due to the drought conditions here in So. California.
    ~13500 gallon gunite pool, Pentair Intelliflo 4x160, Pentair 520 SF cartridge filter, Pentair MasterTemp 400 NG heater
    Pentair Easytouch with IC40 SWCG, Hayward Navigator on dedicated suction line

  15. Back To Top    #15

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Over the weekend I lowered my salt level...reading is now 3110 (close as I can determine on the test strip, anyway). All other levels are OK:
    FC = 3.5
    CC = 0
    TC = 3.5
    TA = 90
    CYA = 30
    pH = 7.8

    I added some acid to lower the pH, and some conditioner to raise the CYA a tad.

    Watched the Intellichlor to see what it does now:

    -- Alternates blinking the red and green salt level lights (indicating it's calibrating or reading salt level...not sure which) for 2 minutes
    -- Lights then go to all green (as is normal) for 30 seconds
    -- All lights go out momentarily (1...maybe 2 seconds)
    -- Rinse and repeat above cycle

    I contacted the company that came out to look at the unit last week, and was told they will replace the cell tomorrow.

    I'll post back after the new cell is installed.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  16. Back To Top    #16

    TFP Guide

    pabeader's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Dallas Ga
    Posts
    4,062

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    At some point you are planning to get your CYA up to 70, right? That is the recommended level for SWG pools after all.
    Bob - Palm Beach by San Juan Pools. approx 5000 gals., Pentair 320 cartridge filter (all new guts installed by me), Goldline SWG, 'New to me' Kreepy Krauly Sand Shark, Intermec 104 Timer Test kit: TF-100 w/Speed Stir

  17. Back To Top    #17

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Yes....I'll be adding more conditioner tonight when I get home from work (after conducting another water analysis. Pool will be closed for the season, though, on October 7th.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  18. Back To Top    #18

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Long Beach, CA
    Posts
    2,641

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Make sure the new cell works before closing. I would not bother with adding more CYA until next spring since you are closing so soon.
    16k gal plaster with raised spa, Jandy DEV60 filter, 2 HP 2-speed SHPF Jandy Stealth pump
    Hayward Aqua Rite T-15 SWCG, Jandy LXi 400k BTU NG heater, 350 sq.ft. of Sun Star solar panels, TF-100 Test Kit, Dolphin s300i Cleaner
    Test Kits . Pool Math . Chlorine/CYA Chart . The SLAM Process

  19. Back To Top    #19

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Broken Arrow, OK (Tulsa)
    Posts
    276

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    Pentair service came out earlier this week and put in a new IC-40. I was out of town, but noticed this morning that the same problem exists in that the red and green Salt lights are alternately blinking. I've reported this to the service company, and they'll come back out to see what's wrong. At this point, I kinda doubt it's the salt cell, so (in my mind, anyway) that leaves the extender cable that connects it to the Easytouch panel, or the Easytouch system itself. Hopefully, they'll figure this out, as I really don't want to close the pool until I get this sorted out.
    16 x 31, Approx. 12,000 Gal Freeform IG pool; Flagstone coping; Quartzscapes Super Blue plaster finish; Tanning ledge w/2 bubblers; 1 HP Pentair Whisperflo pump, Pentair sand filter; (2) Pentair Intellibrite LEDs w/controller; Easytouch8 w/IC-40 SWG; Salt finish concrete decking.

  20. Back To Top    #20

    Join Date
    Sep 2016
    Location
    Escondido/CA
    Posts
    636

    Re: Any Pentair Intellichlor IC40 Experts Here?

    So what was the issue finally? You have very similar symptoms to what I'm seeing, I also replace the new sensor with yet another new one and it didn't fix it.

    Now I'm replacing the power supply/comms board [I have forgotten the right name], but this is just slightly better than a shotgun in the dark.
    Jon -- 28kgal, IG, AquaBright, Attached Spa, ~1990, Quad DE 80, Easytouch8, IntelliFloVS-3050, Intellichlor60, IntelliPh, Dolphin DX6, City Water, K-2006/TF-100, SpeedStir, SampleSizer, San Diego, CA

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •