Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Low Pressure, Low Flow???

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    67

    Low Pressure, Low Flow???

    I just got back from vacation last night. I had a guy that was supposed to be adding bleach to my pool and emptying the skimmers, and well, he didn't. I'd also mentioned to my neighbor (different guy) that if he gets a chance he might swing by and pull leaves since they're coming down so aggressively right now. He DID come empty skimmers occasionally, but didn't add bleach since I didn't ask him to do that. Long story short, my pool is full of leaves, the water is somewhat green, we got a ton of rain while I was gone, and my water flow has gone down noticeably.

    I can fix all but the last one (in normal circumstances with normal flow I suppose). I have a variable speed pump (Viron is the manufacturer), and the max speed is 3075 rpm. When I run it full blast after a fresh backwash, it normally reads a few psi at the filter (2-4 psi). Right now, it reads 0 after a fresh backwash, and there is a lot less flow coming out of the jets. This doesn't seem to change whether or not I use my shallow skimmer, deep skimmer, or main drain (those are my only 3 options). Also, the pump skimmer is normally primed and full of water shortly after turning it on, but I noticed last night it was taking a long time for the air to clear out, and some of it never did. The swirling water is very sluggish in that skimmer as well, and the swirling water in the sight glass during a backwash is much less as well. I've been having to add a little bit of DE to help with catching the very small pollen that I could see coming back into my pool from all the leaves, and that made the pressure go up a few psi after it ran for a while, but the flow was again very low. Normally I'll let my filter pressure read 15 psi before I backwash because I still have decent flow. Last night, at 10 psi the flow was down to a trickle so I backwashed. After backwashing, pressure went back to 0, and flow came back up SOME but not to its normal level--just back to where it was last night when it read 0 before.

    You think this is a blockage somewhere or something more sinister?

    Any help is appreciated!
    Dr. Wellness G-14 Spa
    SIZE: 92" wide x 92" long x 36" deep SEATS: 5 JETS: 98 Total Jets LIGHTS: Surround LED Lighting COMPONENTS: Balboa Spa Systems PUMP: 3 6HP EnergySaver
    WEIGHT: 1025 lbs. GALLONS: 450 Gallon Capacity ELECTRICAL: 220V

  2. Back To Top    #2
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,930

    Re: Low Pressure, Low Flow???

    Because you mentioned that not only do you seem to have less flow returning to the pool, but also that your pump is slow to prime, I would suspect one or more of your suction lines got a bit plugged. Maybe you could run a snake through them or perhaps a pressure bladder/garden hose, etc?
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    67

    Re: Low Pressure, Low Flow???

    I tried clearing the lines with one of those bladders that attaches to a hose. Didn't see any sign of obstruction. Also, the thing busted for some reason.

    But today, I took apart the wet side of the pump and found two handfuls of leaves in the impeller. After reassembling, pressure and flow are back up to normal.

  4. Back To Top    #4
    Agent99's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    688

    Re: Low Pressure, Low Flow???

    Obstructions are usually the #1 problem when flow rates "suddenly" drop. Glad you found the culprit!
    ----Chris----
    25k IG/Spa Figure 8, 18x36, Pebble Sheen Blue Granite, Sta-Rite S8M150 Cartridge Filter, Pentair 460805 400k BTU Heater & 011018 IntelliFlo VarSpd
    Liquidator, Fafco Solar Heat, Polaris PB460 Booster Pump w/280 cleaner, Katchaleaf Cover, TF100 Test Kit, FAKE MAIN DRAIN

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •