Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Pentair IC40 Temperture problem

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Kailua, Hawaii
    Posts
    7

    Pentair IC40 Temperture problem

    I've had an IC40 for about 4 months now working flawlessly. I installed it myself along with the intelliph system. Anyway, during my almost daily routine of checking cell status I noticed that the temperature read 75F last week. I thought that was odd since it's normally been reading in the high 90's or low 100's. It's been pretty hot the last couple of months where I'm located. So I cycled power a couple of time to see if when the temperature did finally show up, that it was something other that 75F. No luck. So since I discovered this last week, the temperature everyday has been 75F. This is also affecting the salt level reading since it's inaccurate for the given temperature.

    My question is, does anybody know how to determine if it's the temp/flow switch(which can be replaced) or the cell itself causing the problem.

    Any help or information would be appreciated.
    20k Gal Plaster, 3/4 A.O. Smith B2847 Pump, Pentair CCP520 Cartridge Filter, Pentair IC40 SWG, Pentair 521377 Intelli pH Canister with Controller, Maytronics Dolphin Triton Plus cleaning robot

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Long Beach, CA
    Posts
    2,669

    Re: Pentair IC40 Temperture problem

    Remove the cell and inspect it for scale and clean it with water and acid at a 4/1 ratio. Take a look at the switch to see if you see anything obvious.
    16k gal plaster with raised spa, Jandy DEV60 filter, 2 HP 2-speed SHPF Jandy Stealth pump
    Hayward Aqua Rite T-15 SWCG, Jandy LXi 400k BTU NG heater, 350 sq.ft. of Sun Star solar panels, TF-100 Test Kit, Dolphin s300i Cleaner
    Test Kits . Pool Math . Chlorine/CYA Chart . The SLAM Process

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Kailua, Hawaii
    Posts
    7

    Re: Pentair IC40 Temperture problem

    Quote Originally Posted by ping View Post
    Remove the cell and inspect it for scale and clean it with water and acid at a 4/1 ratio. Take a look at the switch to see if you see anything obvious.
    I failed to mention that in the original post, but I did remove the cell and inspect it. It had no visible scale build up at all. I did clean it and removed the temp/flow sensor to inspect it as well and found no scale or damage at all.
    20k Gal Plaster, 3/4 A.O. Smith B2847 Pump, Pentair CCP520 Cartridge Filter, Pentair IC40 SWG, Pentair 521377 Intelli pH Canister with Controller, Maytronics Dolphin Triton Plus cleaning robot

  4. Back To Top    #4
    JoyfulNoise's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    11,580

    Pentair IC40 Temperture problem

    I know this sounds simplistic, but have you contacted Pentair's customer support line?

    They are very helpful and can help you run diagnostic procedures over the phone. And, since the cell is only 4 months old, a defect in the temperature sensor should be covered under their 1-year warranty. All you need are serial numbers and proof & date of purchase.


    Matt
    16k IG PebbleTec pool, 650gal spa, spillway and waterfall, 3HP IntelliFlo VS / 1.5HP WhisperFlo, Pentair QuadDE-100 filter, IC40 SWCG, MasterTemp 400k BTU/hr NG heater, KreepyKrauly suction-side cleaner Dolphin S300i robot, EasyTouch controls, city water, K-1001, K-2006 and K-1766 test kits, Mannitol test for borates

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Kailua, Hawaii
    Posts
    7

    Re: Pentair IC40 Temperture problem

    No I haven't yet. I guess I'll try that Monday. I was under the impression after reading several comments and posts on different sites that they would give you the run around if the installer wasn't a "licensed professional". I'll give them a shot.
    20k Gal Plaster, 3/4 A.O. Smith B2847 Pump, Pentair CCP520 Cartridge Filter, Pentair IC40 SWG, Pentair 521377 Intelli pH Canister with Controller, Maytronics Dolphin Triton Plus cleaning robot

  6. Back To Top    #6
    JoyfulNoise's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    11,580

    Re: Pentair IC40 Temperture problem

    Quote Originally Posted by Flick75 View Post
    No I haven't yet. I guess I'll try that Monday. I was under the impression after reading several comments and posts on different sites that they would give you the run around if the installer wasn't a "licensed professional". I'll give them a shot.
    Well, that might be the case. But this sort of falls under the standard 1-year manufacturers warranty against defects. The unit operated for 4 months with no issue and then the T-sensor died. That's not really an indication of poor installation.

    As my father always said to me, "The answer is always 'No' until you ask."


    Matt
    16k IG PebbleTec pool, 650gal spa, spillway and waterfall, 3HP IntelliFlo VS / 1.5HP WhisperFlo, Pentair QuadDE-100 filter, IC40 SWCG, MasterTemp 400k BTU/hr NG heater, KreepyKrauly suction-side cleaner Dolphin S300i robot, EasyTouch controls, city water, K-1001, K-2006 and K-1766 test kits, Mannitol test for borates

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Kailua, Hawaii
    Posts
    7

    Re: Pentair IC40 Temperture problem

    Just an update. I did contact Pentair and explain the situation. They happily supplied me with a temp/flow sensor which fixed the issue. They said flat out if it reads 75F, then it's the temp/flow switch. No diagnostics to run. It defaults to 75F if is can't get a reading from the temp sensor. Installation took about 10 minutes. Very straight forward and very easy. I hope this helps anybody who has this problem in the future.
    20k Gal Plaster, 3/4 A.O. Smith B2847 Pump, Pentair CCP520 Cartridge Filter, Pentair IC40 SWG, Pentair 521377 Intelli pH Canister with Controller, Maytronics Dolphin Triton Plus cleaning robot

  8. Back To Top    #8
    JoyfulNoise's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    11,580

    Re: Pentair IC40 Temperture problem

    Great to hear. Thanks for the update.


    Matt
    16k IG PebbleTec pool, 650gal spa, spillway and waterfall, 3HP IntelliFlo VS / 1.5HP WhisperFlo, Pentair QuadDE-100 filter, IC40 SWCG, MasterTemp 400k BTU/hr NG heater, KreepyKrauly suction-side cleaner Dolphin S300i robot, EasyTouch controls, city water, K-1001, K-2006 and K-1766 test kits, Mannitol test for borates

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •