Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cleveland, oh
    Posts
    4

    Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Hi
    This is my first post; hope I can describe everything correctly.
    This is the second year for this pump. It was fine at the start of the season. I turned it off, by the circuit breaker in the house, and cleaned the filter. When I started it up again, the pump hummed and nothing else. I checked the breaker and that was okay. I tried something else in the same outlet and that item worked.
    I have seen some of the websites and it's confusing. I have attached pics. I am able to turn the impeller as shown in dsc 0476. It doesn't have a capacitor. And the O-ring betwen the backplate and impeller is mangled as seen in dsc 0477. I have plugged it in as the picture shows and it does turn over a bit when I press on the brass plates . With a plastic item. Any ideas? I am able to press down and move the "springy" thing.
    Attached Images Attached Images
    We have a 10000 gallon pool
    salt water system
    Hayward Power-Flo Lx Pump 1.5 HP, Sp 1515Z1BC

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Wildomar, California
    Posts
    423

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Sounds like there is something in the impellor. It should spin freely by hand.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cleveland, oh
    Posts
    4

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Quote Originally Posted by OldPoolMan View Post
    Sounds like there is something in the impellor. It should spin freely by hand.


    Yes, the impeller does spin freely by hand.
    We have a 10000 gallon pool
    salt water system
    Hayward Power-Flo Lx Pump 1.5 HP, Sp 1515Z1BC

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Fort Worth, TX
    Posts
    112

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Maybe capacitor issue....not getting enough current to start the motor? Are you sure it does not have a capacitor?
    30,000 plaster in-ground pool with spa; 2.5HP single speed Centurion pump; Raypak RP2100 propane heater; Polaris 280 with pump, waterfall with separate pump, Triton II commercial sand filter; TF-100 test kit w/ SpeedStir

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cleveland, oh
    Posts
    4

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Quote Originally Posted by Billrector View Post
    Maybe capacitor issue....not getting enough current to start the motor? Are you sure it does not have a capacitor?

    I have taken the motor out of the housing and haven't seen anything like a capacitor.
    We have a 10000 gallon pool
    salt water system
    Hayward Power-Flo Lx Pump 1.5 HP, Sp 1515Z1BC

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    South Central PA
    Posts
    296

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Here are a couple links: one says tap it with a mallet to free the armature, the other says to clean the switch.

    Hayward Power-Flo Troubleshooting & Repair Guide | Wet Head Media

    motor repair advise needed Hayward powerflo sp1580Z2 1.5hp
    20000 gallon vinyl liner in ground pool
    16' X 34' rectangular diving pool
    Hayward Pro Grid DE Filter
    Hayward 1 hp Super Pump
    TF-100 Test Kit Stenner 45MPHP10

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cleveland, oh
    Posts
    4

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    Hi
    I've tried the mallet earlier and nothing. I've tried cleaning the switch without luck.
    I have tried to press the switches together, with a non metallic item, and the impeller did turn.
    DSC_0476.jpgDSC_0487.jpg

    Is this "switch" the faulty party? I have looked at it and haven't seen any part numbers. Is this "klaxon?" from motor repair advise needed Hayward powerflo sp1580Z2 1.5hp
    We have a 10000 gallon pool
    salt water system
    Hayward Power-Flo Lx Pump 1.5 HP, Sp 1515Z1BC

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    South Central PA
    Posts
    296

    Re: Hayward Pool Pump Hums, Doesn't Run Help Please

    If it runs when you manually make contact with the switch, it seems like a good bet the switch is bad....I can't read the total model number (just under the word pump in the upper right of the decal photo, but Hayward has manuals available on their website....Google search by model number. Here are a couple.

    https://www.hayward-pool.com/pdf/man...PowerFloII.pdf
    https://www.hayward-pool.com/pdf/man...SP15xxxxxx.pdf
    20000 gallon vinyl liner in ground pool
    16' X 34' rectangular diving pool
    Hayward Pro Grid DE Filter
    Hayward 1 hp Super Pump
    TF-100 Test Kit Stenner 45MPHP10

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •