Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Filters Not Working-No Water Circulation

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2015
    Caumont, Gironde, FRANCE

    Filters Not Working-No Water Circulation

    We recently bought an old property in France complete with 10M pool.

    I am a complete novice so bear with me. In the pool house is Jacuzzi 250 Sand filter connected to a Magnum 1000 pump with filter, leading to 3 pipes labelled far, near & pool base filter that go to an electric Chlorine Producer & back round to the Jacuzzi.

    We returned to UK for 10days & came back to a very dirty pool. After it stopped raining (!) I cleaned the pool by attaching hose & brush & sucking up the débris. Next I used the backwash followed by (by mistake) turned the Jacuzzi to Whirlpool instead of Rinse. I then cleaned & replaced the pool filter.

    Now the problem. When I switched on the Jacuzzi to Filter I found that for the first time the Chlorine Producer transparent tube containing the electric element did not fill with water. Outside the tube into the pool blew bubbles & neither it nor the tube next to the skimmer at the far end have expelled water as they do when working normally.

    Below are photos of the system: filter, chlorinator & pool.

    I have called the property maintenance man here who got the pool going when we arrived & will call the pool manufacturers when they open tomorrow.

    Meanwhile, I would appreciate advice as to what I can do in the meantime.

    All the best,


    Piscines Swindo Miramont-de-Guyenne France. Jacuzzi Laser 250.

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2015
    Cantonment, FL (Pensacola Area)

    Re: Filters Not Working-No Water Circulation

    With the valve set at "Filter" does water come out anywhere? How long did it run before turned back off, maybe the filter still has a lot of air in it. you could set it to backwash and run the pump until the sightglass is full, then try it back on filter again.

    Edit: keep the SWG turned off until resolved.
    15,000 Gallons vinyl in-ground screen enclosed, Hayward Eco-star SP3400VSP, Hayward Aqua Logic PL-Plus, Hayward T-15 Salt Cell, Hayward S244T Sand Filter, Polaris 380 with booster pump, Hayward heat pump HP50HA. K-2006 kit.

  3. Back To Top    #3
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    San Dimas, CA (LA County)

    Re: Filters Not Working-No Water Circulation

    Is the pump basket full of water? Does the pressure gauge on the filter show normal pressure? Just what I've read sounds to me like all you're doing is pushing air, which should go away in a couple minutes by itself, but won't if you have a suction-side air leak. Carefully check the big O-ring on the pump basket, and also check that the water level in the skimmer isn't too low after the backwash. It should be about halfway up the opening.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts