Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Replaced timer and is not working properly

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Andrews/texas
    Posts
    4

    Replaced timer and is not working properly

    I have a speck pump and recently had to replace the timer. The timer was sent from speck itself. I had my electrician put it in. First my last timer had three settings - auto off on. This timer has only auto and on. The on position does not work. The auto works and I am able to adjust with the pins but nothing happens when I switch it to on. I called speck they sent another timer which I again put in and it's still doing the same thing.
    6000 gallon in ground swim spa with sand filter

  2. Back To Top    #2
    n240sxguy's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Benton, KY
    Posts
    1,800

    Re: Replaced timer and is not working properly

    Got any pictures?
    30K gallon IG vinyl. 1.5HP 2-speed Waterway Mustang pump. 600 lb sand filter. Polaris 280. Circupool SI-60+. TF-100

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Norfolk, VA
    Posts
    9

    Re: Replaced timer and is not working properly

    Disregard missing the off setting, that just puts the system into service mode, not important and shouldn't change the wiring. Does the timer keep time? What is the voltage of the pump and the timer they supplied?
    Service Manager for Gracia & Vigil. Specialize in concrete pools, commercial and residential, but if the pool is in the ground I can fix it!

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Andrews/texas
    Posts
    4

    Re: Replaced timer and is not working properly

    I will have to get back with the voltage of the pump. I just replaced the timer with a second new one and it's doing the same thing. It appears to be lagging time, like an hour a day. The timer would not shut the system off yesterday. As it turns its pulling the pegs in keeping the system on. The on position still is not working. Speck people are stumped?
    6000 gallon in ground swim spa with sand filter

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Andrews/texas
    Posts
    4

    Re: Replaced timer and is not working properly

    The voltage is 230/115
    6000 gallon in ground swim spa with sand filter

  6. Back To Top    #6

    TFP Guide

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    western NY
    Posts
    1,557

    Re: Replaced timer and is not working properly

    Quote Originally Posted by Dmuennink View Post
    The voltage is 230/115
    It will be either/or. What power are you using? The 120 or the 240 and is the timer compatible with that voltage?
    Unknown make 18' above ground (bought used in 1999) Sparco sand filter. Hayward 100,000 BTu heater. 2 speed pump

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Andrews/texas
    Posts
    4

    Re: Replaced timer and is not working properly

    230. Sorry I'm not save on electrician issues
    6000 gallon in ground swim spa with sand filter

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •