Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Problems with sand filter

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Polk ohio
    Posts
    6

    Problems with sand filter

    We just installed a 24' pool package that came with pump, sand filter, etc. Anyhow, everytime I vacuum the pool, the small flies are coming back into the pool. The sand filter is a 19" and came with 100# of sand (filter says it holds 150#). I have the filter set at filter, but don't understand why something that size goes thru. Could it be there's not enough sand, or is something else I could be doing wrong.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad zea3's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    9,198

    Re: Problems with sand filter

    Hi, welcome to TFP! Did you backwash and rinse the sand before setting the multiport valve to filter?
    TFP Moderator
    Helpful links: TF Test Kits,TFP Pool School, PoolMath
    Vogue 21' round AG, Pentair 1 hp 2 speed pump, 36 sq ft DE filter, Hayward S180T 150# sand filter, Houston, Texas
    Love TFP? Become a
    TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Polk ohio
    Posts
    6

    Re: Problems with sand filter

    Thanks, No I did not. What I didn't realize was the filter was set to pool when I first filled the pool and vacuumed.

  4. Back To Top    #4
    Makdaddy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Springfield Illinois
    Posts
    119

    Re: Problems with sand filter

    Did you cover the center hole (Tube) for the laterals when you added the sand?
    --- Greg----
    24 x 54 Round Cozumel AGP with Grand Entrance Step 14500 Gal
    Running ntex Krystal Clear Saltwater System with E.C.O.
    A/G Cristal Flo II Sand Filter Tank w/ 2HP, 2-Speed Dynamo pump -Zeobest
    TFT Test Kit---Gorilla Floor and Foam Pool Cove--Half Deck

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Polk ohio
    Posts
    6

    Re: Problems with sand filter

    Yeah, it came with a funnel for the sand. I contacted the company and it could be channeling, or too much sand. The filter says 150# is required so that it what's in it. The other posibility is a bad spider gasket. Right now we've been in a drought, and I don't want to do anything to lose water. The pool remains crystal clear so once we get rain, I'll check into it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •