Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 15 of 15

Thread: What's Up with My Speed Stir?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Clearwater, FL
    Posts
    83

    What's Up with My Speed Stir?

    Got the speed stir about two weeks ago. It worked beautifully at first--the magnetic capsule spinning well, Lately, though, the capsule stirs a little than just wiggles back and forth, Anyone have experience with this?
    16K gallon IG exposed aggregate pool with Aquarite SWG T15 cell, Hayward C1750 filter, EcoStar SP3400VSP pump, H400FD pool/spa heater, Polaris PB4-60 booster pump, 280 pressure cleaner, Hayward Super II spa pump and Air Supply Silencer spa blower

  2. Back To Top    #2
    borjis's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Pacific NW
    Posts
    2,058

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    mine does that some times. depends on which vial I use from the TF-100 test kit.

    just give it a bump and it should spin.
    16x32 IG Vinyl, 13,000 Gals. Hayward S-244T sand filter, SP2810X15 pump
    (1.5 HP motor) Raypak PR266AEN (266k btu) gas heater. TF-100 Test Kit.
    Dolphin E10 Cleaning Robot.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    griffin, ga
    Posts
    29

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    Might seem too simple, but have you tried a new battery? The unit is just a small motor with a magnet that spins, that pill is also a magnet that is just chasing the one on the motor. So, if the motor is not turning it will just wiggle like you are talking about, until the battery gets low enough that it doesn't move at all. If a known good battery doesn't work, then it might be that the internal magnet is no longer attached to the motor.
    24ft Round AGP, built 5/10/15, 13500gal, 1hp Hayward pump, sand filter, hard piped, Pulsar Pulsatron Auto clorine pump. Intex auto cleaner robot. TF-100 XL with speed stir.

  4. Back To Top    #4
    Agent99's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    688

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    Yep, new battery or take the cover off and spin the old batteries in the compartment.

    Sometimes just a tiny bit of corrosion grows in the contact area and rolling the battery rubs/sands it off to expose fresh metal.
    ----Chris----
    25k IG/Spa Figure 8, 18x36, Pebble Sheen Blue Granite, Sta-Rite S8M150 Cartridge Filter, Pentair 460805 400k BTU Heater & 011018 IntelliFlo VarSpd
    Liquidator, Fafco Solar Heat, Polaris PB460 Booster Pump w/280 cleaner, Katchaleaf Cover, TF100 Test Kit, FAKE MAIN DRAIN

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Clearwater, FL
    Posts
    83

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    I thought about batteries, but the thing is only two weeks old. Will check them anyhow. Thanks.

  6. Back To Top    #6
    Thimble's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    93

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    I had the same problem, to the point I was calling it The Spaz Stir. A new set of batteries brought it back to new operation.
    15x30 IGP; 20,000 gallons; plaster
    Hayward SP2607X10 Pump; Purex Triton Tagelus Sand Filter
    Hayward Goldline T-Cell 15 SWG; Aquarite G1 Control
    Southwest Spas 400 gallon hot tub w/ozone
    TF 100 with speed stir

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Freehold, NJ
    Posts
    17

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    My original batteries lasted for one use. The batteries that came with the unit were well past expiration. A new set of batteries fixed the problem of the vibrating pill.

  8. Back To Top    #8
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    Same here, mine did the same thing when I first bought it, new batteries fixed the problem. I find a good set of batteries will last for 6 months or so of routine testing.
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Clearwater, FL
    Posts
    83

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    New batteries did the trick. Thanks all.

  10. Back To Top    #10
    kywildcats's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Mayfield, KY
    Posts
    502

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    What size batteries does it take?

  11. Back To Top    #11

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    It takes double A's but I don't want any of you to eat dead batteries if you got your stirrer from TFTestkits.

    We really take pride in shipping you everything in tip top shape and we need to know if you have any issues---including dead batteries.

    We are a little Mom and Pop place but we can act responsibly and make sure you get what you pay for.

    I would like to hear from you via PM (otpirate) if you got batteries from us that failed prematurely.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  12. Back To Top    #12
    Thimble's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    93

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    Not a problem here. The ones I replaced were the originals and they were on their 3rd season.
    15x30 IGP; 20,000 gallons; plaster
    Hayward SP2607X10 Pump; Purex Triton Tagelus Sand Filter
    Hayward Goldline T-Cell 15 SWG; Aquarite G1 Control
    Southwest Spas 400 gallon hot tub w/ozone
    TF 100 with speed stir

  13. Back To Top    #13
    Zappafan's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Hampton, IL.
    Posts
    151

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    That's really cool Dave! The world could use more of that!
    17K Gallon,IG Vinyl,1hp Pentair Challenger,Pentair TA60 Sand Filter, Hayward Colorlogic,Re-lined 06-20-15, TF-100,SpeedStir,Lagunitas and Margaritas. Zappafan Pool Build

  14. Back To Top    #14

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    Thanks, ZF,

    "Do unto others...." is not exclusively Christian....It's a great guideline for conducting business, too.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  15. Back To Top    #15
    ship of fools's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Albany, NY
    Posts
    495

    Re: What's Up with My Speed Stir?

    Quote Originally Posted by duraleigh View Post
    Thanks, ZF,

    "Do unto others...." is not exclusively Christian....It's a great guideline for conducting business, too.
    Well done Dave .... as you always do!
    21,000 gallon inground
    Haywood Sand Filter
    Vinyl Liner

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •