Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: SWG not working, any problem using just bleach with salt levels at 3500?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Freeport IL
    Posts
    46

    SWG not working, any problem using just bleach with salt levels at 3500?

    SWG not working well this year. I think because high calcium content in our water. I think there is no problem converting totally to bleach, but just wanted to be sure with the higher salt content in the water now.

    Last tests were this morning:
    FC 0
    CC .5
    PH 7.5
    CYA 70
    CH 250 (that was a week ago)
    TA 220 also a week ago

    Water temp has been about 84 degrees but cooler weather so dropped to 79 today.

    Any problem switching to bleach alone? I have been adding a little bleach every other day because of low FC levels anyway for the past 2 weeks. Been running the SWG for 7 hours/day the last week (after cleaning, it corroded again right away) so think it is not working at all now. Thanks.
    18"X48" Intex Ultra Pool; AG; 6424 gal; instal 5-26-14
    First time pool owner; NW IL
    Krystal Clear Model 635 Filter Pump-Cartridge A; 1500 gal/hr
    Krystal Clear Saltwater System Model CS8110 added

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    San Rafael, CA USA
    Posts
    12,082

    Re: SWG not working, any problem using just bleach with salt levels at 3500?

    There is no problem using bleach in a high salt pool. Your CH of 250 is not high so having such problems with your SWG is strange. Maybe the SWG is not automatically reversing its polarity the way it is supposed to and that's why calcium carbonate is building up assuming you are seeing such scale on it. Or perhaps there is some other flaw with it -- if it's older, it is possible that it has degraded since they do have a limited lifetime (modern plates last around 10,000 hours of use).
    16,000 gallon outdoor in-ground 16'x32' plaster pool; Pentair Intelliflo VF pump; Pentair IntelliTouch i9+3s control system; Jandy CL-340 square foot cartridge filter
    12 Fafco solar panels; Purex Triton PowerMax 250 natural gas heater (200,000 BTU/hr output); automatic electric pool safety cover; 4-wheel pressure-side "The Pool Cleaner"

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Freeport IL
    Posts
    46

    Re: SWG not working, any problem using just bleach with salt levels at 3500?

    Thank you. Sorry CH was 275, TA has always remained 220 or above, so I thought the problem was calcium. SWG was very corroded when cleaned but appears to be same after a week of use so yes, must be something not working. Turned it off, hadn't planned to disconnect until I close the pool though. It is an Intex SWG so no readings on it, just set timer for how long to run and go. Only 2nd year of use. It sounds like the TFPC is primarily bleach so it should be more reliable in the end. Thanks again.
    18"X48" Intex Ultra Pool; AG; 6424 gal; instal 5-26-14
    First time pool owner; NW IL
    Krystal Clear Model 635 Filter Pump-Cartridge A; 1500 gal/hr
    Krystal Clear Saltwater System Model CS8110 added

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •