Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: New pool owner bubbles in pump question.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Yorba Linda, california
    Posts
    3

    New pool owner bubbles in pump question.

    Bought a new home with a pool. The spa sometimes will drain into pool when pump turns off and de will go into spa and pool. When pump is running bubbles will appear in pump basket when suction is on the pool side, but when I turn the valve to the spa side the bubbles stop. Could this be a problem with the valve? Thanks in advance for the help!

  2. Back To Top    #2
    Divin Dave's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Longview, Texas
    Posts
    4,926

    Re: New pool owner bubbles in pump question.

    Hi,
    The water draining back into the pool can be either an actuator problem or a check valve problem. Would really need a detailed description and some pics of your plumbing to really be of more help than that.

    Bubbles in teh pump basket means that there is air getting into the suction line from the pool. The best way to check for air leak in the above the ground plumbing, is to use shaving cream. spray shaving cream over all of the joints and fittings and any valves in the above ground plumbing. If there is a leak in it, it will suck the shaving cream into the pvc pipe.

    Hope this helps get you started on finding the problems,
    Divin Dave,
    IG Vinyl, 15' x 30', 3 1/2' - 6' deep, Oval, ~15K gal, Intelliclor IC40, Intelliflo VS pump, Clean and Clear 420 Filter, auto-fill-disabled, Retrofit LED Color Light, Dolphin Nautilus Robot, TF100 Test Kit, Taylor K1766 Salt Test Kit, Tftestkit Pressure Gauge.
    www.tftestkits.net Experience- it's what's learned just after you needed it most !!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Yorba Linda, california
    Posts
    3

    Re: New pool owner bubbles in pump question.

    image.jpg
    Here is a picture of my setup. Both valves are set to pool. (Suction, return). When this is set there are little bubbles in the pump, when I turn the suction valve to spa (or even halfway) the bubbles stop. The black pump is inactive and the breaker is shut off.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •