Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 12 of 12

Thread: Spa jets have no power like it use to?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Fremont ca.
    Posts
    6

    Spa jets have no power like it use to?

    IG pool with spa on the side. The motor seem to pull the water from the spa but dose not shoot out like it use to . Could this be the motor ? I have 2 intake at the bottom of the spa one that shoots the water from the heater works good but the other has not much suction but enough to dribble some water out. The blower works fine. When I turn the blower off you can feel little water flow coming out. Any help with matter!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,999

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Welcome to TFP!

    Maybe the filter is clogged and needs cleaning? What is your clean filter pressure? And current filter pressure?
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Fremont ca.
    Posts
    6

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    The jets do not run through the filter that has a pressure gage, just the basket attached to the pump .

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Fremont ca.
    Posts
    6

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    There is one that is hooked in line with the filter and heater that dose come out into the spa. This one is fine. The jets which there are 4 are the ones that suddenly now are dribbling out with no pressure.

  5. Back To Top    #5
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,489

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Are those jets run off a separate pump? Is the pump making unusual noise?

    Either the impeller is damaged or broken or there is something stuck in the spa jets.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Fremont ca.
    Posts
    6

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Quote Originally Posted by mas985 View Post
    Are those jets run off a separate pump? Is the pump making unusual noise?

    Either the impeller is damaged or broken or there is something stuck in the spa jets.
    Yes jets do run on a separate pump, no unusual noises are coming out of the pump.

  7. Back To Top    #7
    wjr75's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    IL
    Posts
    816

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    I had maple tree helicopters get in my spa jets this spring when I opened the pool. I wasn't also getting any bubbles from the air intakes because of it.
    Inground 22k gallon gunite 15x31 main pool, 15x7 wading pool/sunning deck, hot tub/with overflow (9' octagon with limestone top) & slide NSWG, Aqua Blue Pebble Sheen
    Filter dual cartridge Sta-rite 450sq/ft, TF-100 Test Kit
    Heater Raypak 2100 400k btu cupro-nickel exchanger
    Auto pool cover, Polaris 280 auto pool cleaner, Jandy AqualinkRS8 Remote Control System

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,999

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Take the jets out and make sure there isn't debris lodged behind them. We've seen that happen before.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  9. Back To Top    #9

    In the Industry

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Wall, NJ
    Posts
    9

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Are the Jets turned on. Turn the bezel, on each jet, counter clockwise.

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Fremont ca.
    Posts
    6

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Quote Originally Posted by HQPools View Post
    Are the Jets turned on. Turn the bezel, on each jet, counter clockwise.
    There was a post that the bezel might be broken would that not shoot the water ?

    - - - Updated - - -

    Yes the jets turn on just no power .

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by mas985 View Post
    Are those jets run off a separate pump? Is the pump making unusual noise?

    Either the impeller is damaged or broken or there is something stuck in the spa jets.
    If the impeller is damage what happens?

  11. Back To Top    #11
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,489

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    If the impeller is plugged or damaged, the pump will reduce flow rate. Your jets will not be as strong as they should. Clogged spa jets, same thing.

    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Fremont ca.
    Posts
    6

    Re: Spa jets have no power like it use to?

    Quote Originally Posted by mas985 View Post
    If the impeller is plugged or damaged, the pump will reduce flow rate. Your jets will not be as strong as they should. Clogged spa jets, same thing.

    Sent from my SM-G900V using Tapatalk
    Thanks for that information I got it working I do believe it was the impeller stuck , I ran a hose full blast into the pump motor and got it loss some how ! I put the lid back on the pump and it pulled the water in with more force the flow rate increased a lot. Turn the blowers back on and I was back! Sweet! I thought I was going to have to buy a new motor. I hope this was just a one time issue with this! Thanks again

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •