Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Filter Issues

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Pierrefonds
    Posts
    6

    Angry Filter Issues

    Good morning TFP.

    I have a hayward sand filter for my salt water pool. Recently i've noticed quite a few things going on. ( Please keep in mind this pool is only on it's 3rd summer). First i noticed that the pressure gauge wasn't working, so i replaced it. Then i noticed that the valve handle was very giggly even after setting it in backwash or filter, so i took it in, had the seals inspected (good) and had the spring replaced.
    i got home put the filter top back on and it still is not working properly. The last thing i noticed is that even in filter mode, there sound like air is going through yup checked for leaks). I also noticed that the backwash leaks a little even when on filter mode. Last but not least... on backwash mode, absolutely nothing goes through the sight glass bottle. Please help if you can, i'm beyond frustrated.

    Million thanks!!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Filter Issues

    Sounds like they may have put the top back on it wrong. When backwashing, does dirty water flow out the backwash line?

    Is it a top mount or side mount valve?

    Is there a part or model number on the valve?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Pierrefonds
    Posts
    6

    Re: Filter Issues

    it's a top mount valve, and after i put it back i definitely put it back the same way. Even before i took it off, there was no water going through the sight bottle. I will have to look for model later today.
    Thanks for the help so far.

    - - - Updated - - -

    above ground fyi

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Filter Issues

    Did you take the whole valve off or just the top?

    - - - Updated - - -

    As for the water showing in the sight glass, it could be that the knockout in the valve body where the sight glass screws in was never punched out. I've heard of that before.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Pierrefonds
    Posts
    6

    Re: Filter Issues

    just the top, not that part that gives you access to inside the filter where the sand is... I even bought sand clearner/degreaser but haven't used it yet since i want to make sure the filter is working correctly first. sight glass was working last year... nothing blocking it .. i checked.

  6. Back To Top    #6
    morzh's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Jackson, NJ
    Posts
    238

    Re: Filter Issues

    Have you actually take the whole top off (two screws and clamp ring) and look at your lateral assy riser (hose they call it?). And at the bottom of the valve itself while at it? Takes under 1 minute to take it off.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Pierrefonds
    Posts
    6

    Re: Filter Issues

    was going to this morning but had to get to work. Will do that in a couple hours when i get home. what would i be looking for? Blockage?

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Pierrefonds
    Posts
    6

    Re: Filter Issues

    what should i be looking for?

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Filter Issues

    I'd remove the sight glass and see if anything is blocking the port.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Pierrefonds
    Posts
    6

    Re: Filter Issues

    already done lol... think this is why i'm so frustrated hahahahahah 1000000 videos later, and still can't figure it out

  11. Back To Top    #11
    morzh's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Jackson, NJ
    Posts
    238

    Re: Filter Issues

    Cracked hose, blockage in the hose , bottom of the valve, look inside the sleeve that goes on top of the hose, anything unusual....like concrete on top of the sand
    It is too easy to open not to do this just to look.
    Any info is better than none.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •