Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: SWG Just Won't Produce Chlorine!

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Blackstone, MA
    Posts
    3

    SWG Just Won't Produce Chlorine!

    Hi everyone, new to the board here.

    Last summer we bought an Intex Klearwater Salt System and tried to use it all summer without producing chlorine once. We got all the other levels good - pH, alkalinity, stabilizer, salt, etc. and no matter how long we ran the SWG it never produced any FC.

    We contacted the company and they sent us a new sensor component or whatever which we replaced this year and still nothing! We have an 18'X48" Intex.

    Any ideas? Do we just have a faulty unit? Thanks so much for any advice!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,331

    Re: SWG Just Won't Produce Chlorine!

    Welcome to TFP.

    How do you know it's not producing chlorine as opposed to the chlorine being consumed as soon as it's generated?

    Can you post a set of test results and how you got them?
    What does the water look like?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Blackstone, MA
    Posts
    3

    Re: SWG Just Won't Produce Chlorine!

    Thanks Bama! I guess I don't know that its not just being consumed as soon as it is generated, all I know is that the test strips always say 0, even when I test right after the generator ran.

    I got the test results from a test strip so don't have exact numbers, just know that everything showed as in the ideal range.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,331

    Re: SWG Just Won't Produce Chlorine!

    I suggest you get a good test kit and at very least a FAS-DPD and CYA test.

    Have you added any CYA to the pool since it's been filled?
    Have you added any chlorine to the pool manually?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: SWG Just Won't Produce Chlorine!

    Use Pool School - PoolMath to add plain bleach to get FC up to 3 ppm. Test every couple of hours to see how that holds up. After you get you FAS/DPD chlorine test kit at 8 or 9 tonight raise FC to 10ish, run pump 30 min to mix, retest and Pool School - Perform the Overnight FC Loss Test (OCLT) to see if there is algae growing or organic material consuming chlorine.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Harvey, LA
    Posts
    300

    Re: SWG Just Won't Produce Chlorine!

    A couple of thoughts:

    From looking at pictures of that salt system, it looks like the cell is clear...can you see any air bubbles forming in the cell or coming out of the jet into the pool? These bubbles are chlorine gas, and if you aren't getting any, that could be a sign you aren't making any chlorine.

    Definitely get a real test kit and stop using the strips...you're driving blind with those.

    If you're in doubt, you need to be dosing with liquid until you're no longer in doubt.
    17.4k gallon IG pool with attached spa (spa itself is 730gal), Super Blue Diamondbrite plaster, Circupool SI-45+ SWG, BH/Hayward Cartridge Filter, 2hp 2speed Hayward Super II pump, , Jandy Valves, Waterway Skimmers, Rheem 400k Heater, Polaris 360 cleaner, built 2000+-, replastered June 2015, TF-100 kit---Here's my pool test reading history

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Blackstone, MA
    Posts
    3

    Re: SWG Just Won't Produce Chlorine!

    Thanks for the great advice everyone!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •